Model Birleşmiş Milletler (MUN) lise ve üniversitelerde, öğrencilerin Birleşmiş Milletler delegesi rolünü üstlenerek atandıkları BM komitesi için belirlenmiş konular hakkında araştırmalar yapıp bunu tartıştıkları programlardır. Ümraniye’nin en iyi liselerinden biri olan Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi’nin Model Birleşmiş Milletler Kulübü de bu programlar kapsamında Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi Model Birleşmiş Milletler Konferansı 2018’i (NEVMUN 2018) düzenledi. Öğrencilerin; yabancı dillerini pratik yaparak geliştirmeleri, kişisel ve sosyal gelişimlerinin desteklenmesi, karar alma/uygulama süreçlerine katılmaları ve bu sürece katılımlarının sağlanması, ulusal ve uluslararası düzeyde uygulamalara katılıp liderlik edebilmeleri amaçlarıyla düzenlenen konferansın açılış programına Başkan Hasan Can’ın yanı sıra; Ümraniye Kaymakamı Suat Dervişoğlu, Ümraniye İlçe Millî Eğitim Müdürü Süleyman Gökçimen, Ümraniye Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Küçükkapdan, Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi Okul Müdürü Fehmi Ergen, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Ayrıca Başkan Hasan Can, Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi Model Birleşmiş Milletler Konferansı sonrasında DHA ve İHA'ya konferansla alakalı röportaj verdi.
Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi Müdürü Fehmi Ergen, “Okulumuzda uluslararası çapta gerçekleşen ilk etkinlik. Programın sponsoru olan ve desteklerini hiç esirgemeyen  Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can’a teşekkür ediyorum.  Davetimize icabet eden ve konferansta emeği geçen herkese teşekkür ediyorum“ dedi. 

Ümraniye İlçe Millî Eğitim Müdürü Süleyman Gökçimen konuşmasında, “Model Birleşmiş Milletler çerçevesinde böyle bir konferansa teşrif etmiş olmaktan dolayı son derece mutluyum. Günümüzde barış kolay değil. Bir eğitimci olarak bu toprağın bir evladı olarak sizlere  evrensel olmanızı ve aynı zamanda milli ve yerli olmayı unutmamanızı tavsiye ediyorum. İyi ki ülkemiz var, ülkemizle gurur duyuyoruz. Yedi milyar insanın kaderi sadece beş ülkenin elinde olamaz. Siz gençlerin çözüm için elinizden geleni yapacağınıza inanıyorum“ dedi. 
Konuşmanın ardından Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi Müdürü Fehmi Ergen, Ümraniye İlçe Millî Eğitim Müdürü Süleyman Gökçimen’e plaket takdim etti. 
Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, “Bugün bir gurur tablosuna şahitlik ediyoruz. Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi Öğrencileri Birleşmiş Milletler’e model önerecek bir çalışmayı başlatıyor. Geleceğe dair kafasında şekillenen modeli takdim ediyor. Takdim edeceğiniz model şu anda Birleşmiş Milletler’in uygulayacağı modelden çok daha iyi olacak buna inanıyorum. İyilik, adalet, hoşgörü, insanlık gibi kavramlar Birleşmiş Milletler’e son derece uzak kavramlar. Barışı tehdit eden unsurları ortadan kaldırmak için kurulan Birleşmiş Milletler görevini yapmıyor. Tam tersine Birleşmiş Milletler’e egemen olan devletler hangileriyse onların arzularına göre hareket ediyor. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler kürsüsünden de hepsinin gözünün içine bakarak haykırdığı gibi 'Dünya beşten büyüktür.' Mazlum coğrafyanın temsil edilmediği yerde adaleti, barışı temin edemezsiniz” dedi. 
 
Başkan Hasan Can, gençlere gayretleri karşısında yüreğinin kabardığını, tek başına da olsa seslerini yükseltip doğruyu söylemelerini ve dünyaya barışın ve adaletin ancak böyle sağlanacağını söyleyerek konuşmasını sürdürdü. 
Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, “Bu adaletsiz dünyayı mutlaka işaret etmeniz lazım. Karanlığın sonsuza kadar devam etmeyeceğini haykırmanız lazım. Bugün Türkiye Cumhuriyeti dimdik ayakta duran bir devlet. Biz millet olarak hakkın, adaletin, doğrunun ve mazlumun yanında olduğumuz için bizimle de çeşitli yollardan uğraşıyorlar. Bu dünyanın barışa adalete ihtiyacının olduğunu söylemeye devam edin. Sadece beş ülkenin at koşturmasıyla dünyada barışın sağlanamayacağını haykırın” diyerek konuşmasını bitirdi. 

Konuşmanın ardından Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi Müdürü Fehmi Ergen, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can’a plaket takdim etti. 

Ümraniye Kaymakamı Suat Dervişoğlu, konuşmasında Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi öğrencilerini öncülüğünden dolayı tebrik ederek, “Birleşmiş Milletler’in kendi içinde var olan eşitsizlik ve adaletsizliğin bir an önce düzeltilmesi lazım. Dünyayı savaşlardan korumak istiyorsak dünyanın kaderinin beş ülkenin iki dudağının arasından çıkacak olan kelimelere bağlı bırakılmaması lazım. Çok kıymetli öğrencilerimizi canı gönülden kutluyorum. Sizlerle beraber olmanın gururunu yaşıyorum, hepinize başarılar diliyorum” dedi. 

Birleşmiş Milletler’de yapılan gerçek uygulamaların bir canlandırması olan NEVMUN 2018, 21-22-23 Eylül tarihlerinde yaklaşık 200 öğrencinin delege olarak katılımıyla gerçekleşecek oturumlarla, Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi bahçesinde devam edecek.