ÇÖPLER SANATA DÖNÜŞTÜ
 

Geri dönüştürülebilir atıklardan ürün tasarımı yarışması düzenleyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi süspansiyon körüğünden saksılar, halojenli ampullerden dekoratif süs eşyalarına dönüşen 24 projeyi Karaköy Tünel’de sergiye açtı.

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Dünya Çevre Günü ve Çevre Koruma Haftası kapsamında geri dönüştürülebilir atıklardan ürün tasarımı yarışması düzenledi. İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (İETT) “Sıfır Atık Projesi”ne katkı sağlamak için düzenlediği yarışmada 24 farklı proje yer aldı.

Metal atıklardan hurda toplama ekipmanı, süspansiyon körüğü ve klima gaz tüplerinden saksılar, ahşap palet atıklardan masa, metal atıktan tamir takımları, halojenli ampulden dekoratif süs eşyaları, eski lastiklerden ve metal atıklardan dekoratif sehpalar gibi birçok sanat eseri yer alıyor. Yarışma için tasarlanan ürünler, gözden çıkarılmış birçok atığın değerlendirilerek farklı ürünlere dönüştürülebildiğini gösterdi. Karaköy Tünel İstasyonu’nda hizmete açılan sergi, 11 Haziran Pazartesi gününe kadar 07.00-22.45 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

YENİLENEBİLİR ENERJİ TESİSLERİYLE 4 BİN AĞAÇ KURTARILDI

147 yıllık köklü mazisinden edindiği tecrübeyle toplu taşımacılıkta çığır açan İETT, 4E prensibiyle (kurumun enerji, ekonomi, ekoloji ve etkinlik kriterlerine sahip olması) birçok alanda çevre dostu projelere de imza atıyor. Daha temiz çevre için yenilenebilir enerji üretimine büyük önem veren İETT, İstanbul genelindeki otobüs duraklarına güneş enerji sistemli LED aydınlatma sistemleri kuruyor. Yüksek enerji tasarrufu sağlayan bu sistem halihazırda 2 bin 950 otobüs durağına yapıldı.

Aydınlatma kontrolü ile gün doğumu ve batımında otomatik devreye giren sistem kendi enerjisini kendisi üreterek enerji verimliliğine büyük katkı sağlıyor. İkitelli Garajı’nda 40 kilowattlık güneş paneli, BeylikdüzüMetrobüs Park Sahası’nda 6 kilowatt ve Kartal Peron Alanı’nda 2,4 kilowattlık rüzgar türbini kurulmuştu. Bu tesislerden geçen yıl 97 bin 139 kilowatt saat elektrik üretilerek 4 bin 54 ağaç kurtarıldı.

3 BİN ÖĞRENCİYE ÇEVRE BİLİNCİ EĞİTİMİ

Öte yandan çocuklara küçük yaştan itibaren çevre bilincinin kazandırılması için İETT Bilim Hattı kuruldu. “Bilime giden en kısa hat” sloganıyla başlatılan proje kapsamında İstanbul’un dört bir yanındaki okullar ziyaret ediliyor. Burada öğrencilere sürdürülebilirlik, tasarruflu tüketim, çevre teknolojileri, karbon yönetimi, yenilenebilir enerjiler ve akıllı şehirler ile ilgili bilgiler aktarılıyor. Ayrıca küresel ısınma, sera gazı tehdidi konularında eğitimler verilerek alınabilecek önlemler hakkında bilgi paylaşılıyor. Proje kapsamında bugüne kadar 3 bin öğrenciye eğitim verildi.