Ergoterapiyle Şifa Buluyorlar


Engellilere sunulan hizmetlerin kalitesini her geçen gün artıran Pendik Engelsiz Yaşam Merkezi, bunlar arasına sanal gerçeklik teknolojisini de ekledi. Artık hastalar ergoterapi programları arasında yer alan sanal ortamda spor ve oyunla hareket kapasitelerini artırıyor.

Çamlık Mahallesi Pendik Engelsiz Yaşam Merkezi’nde felç, nörolojik bozukluklar veya herhangi bir durumdan engeli olan bireyler, ergoterapik yöntemlerle becerilerini geliştiriyor. Ergoretapist eşliğinde hastaların hem gerçek ortamda uygulamalı olarak hem de sanal gerçeklikle hayata adaptasyonları sağlanıyor. Ergoterapi Ünitesinde bulunan mutfak, yatak odası, alışveriş alanı, sanal gerçeklik ve tedavi odasında herhangi bir problem yaşamadan ihtiyaçlarını karşılaması öğretiliyor. Altı aydan beri hizmet veren ünitede özellikle sanal ortam hastaların en iyi vakit geçirdiği bölüm olarak dikkat çekiyor.

Sanal gerçeklikle tedavi 

Engel türlerine göre uygulanan ergoterapi programlarından biri sanal gerçeklik bölümü. Bu teknolojide insan hareketlerini algılayan sensör ve sanal gerçeklik teknolojisinden yararlanarak gerçekleştirilmiş aktif video oyunları kullanılıyor. Hastalar, ekrandan izledikleri aktif video hareketlerini ellerinde bulunan sensorlü kontrol aletleriyle oturdukları yerden yapıyor. Böylece fiziksel engeli bulunan, hareketleri kısıtlı veya yerinden kalkamayan engellilerin zaman içinde kas problemleri yaşamalarını engellemek ve onları aktif halde tutmak amaçlanıyor.

Yaşam becerileri artıyor 

Ergoterapi Ünitesinin bir bölümü de mutfak, yatak odası gibi günlü yaşam alanlarına dönüştürülmüş.  Görme engelliler güvenli hareket edebilmeyi ve günlük ihtiyaçlarını karşılayabilmeyi öğrenirken diğer engel gruplarına da yemek yemekten yatak düzeltmeye kadar kişisel beceriler kazandırılıyor.  Otizim, gelişim geriliği, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu ve özel öğrenme güçlüğü gibi gelişimsel bozukluklara sahip çocuklar için kurulmuş  ergoterapi odasında ise trambolin, top havuzu, tırmanma duvarı ve şekil yansıtıcı gibi terapötik ürünler bulunuyor. Ünitenin duyu bütünleme özelliği sayesinde çocukların günlük yaşam aktivitelerinde bağımsız olmaları amaçlanıyor.