Beykoz’un tarımsal kalkınmasında aktif olarak rol alan kadın çiftçiler ekonomiye, karpuzdan mantara cevizden bala yerel markalı ürünlerin yanı sıra mevsimlik sebze-meyve üretimiyle de katılıyor. 

Kimi kadın çiftçiler atadan devr aldığı topraklarda alın teri dökerken kimi de pazara yakın konumuyla kent tarımında avantajlar sunan ilçede yeni yatırımlar yapıyor.

Kayıtlı Kadın Çiftçiler Arttı

Beykoz Belediyesi’nin ilçe genelinde başlattığı tarım atağı kapsamında kayıtlı kadın çiftçilerin sayısında da artış yaşandı.  

İlçenin tarihten bugüne tarım potansiyelini ortaya çıkaran Beykoz Tarım Çalıştayı’nın ardından yapılan bilgilendirmelerle Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)’nin avantajlarından haberdar olan kadın çiftçiler tek tek sisteme kayıt yaptırarak belgelerini aldı.

ÇKS sayesinde bakanlığın sağladığı hibe ve kredi destekleriyle sektördeki gelişmeleri güncel olarak takip eden çiftçi kadınların emeği de tarlaya bereket olarak yansıyor.

Alım Garantisi Kadın Çiftçiyi de güldürdü

Beykoz’da ekonomik kalkınmayı sağlamak üzere, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ülke genelinde geliştirdiği “Alım Garantili Sözleşmeli Üreticilik Modeli” ilçedeki çiftçi kadınların da yüzünü güldürdü.  

İstanbul’da ilk olarak Beykoz’da uygulanan sözleşmeli tarım modelinden yararlanan çiftçi kadınlar alım destekli tarım yapmaya başladı.

Alın Teri “Beykoz Köy Pazarı”nda Değerlenecek

Beykoz Belediyesi tarafından kent tarımı yatırımları kapsamında Cumhuriyetköy’de yapımına başlanan “Beykoz Köy Pazarı” çok yakında kapılarını açacak.  

Köy pazarının açılmasıyla ilçedeki kadın çiftçiler de tarladaki emek ve alın terinin ekonomik kazanca dönüşeceği bir mekâna kavuşacak.

Beykoz Köy Pazarı’nda yalnızca ilçede üretim yapan ve ÇKS belgeli çiftçilerin satış yapmasına izin verilecek.