Edebiyat İklimi’nin bu ayki konuğu Yazar Vehbi Vakkasoğlu oldu. “Mehmet Akif Ersoy” başlıklı programda Serdar Tuncer’in sorularını yanıtlayan Vakkasoğlu, çocukluktan vefatına kadar Akif’in hayatını ve ailesini anlattı.

“Akif, yerinde duramayan bir çocuktu”

Mehmet Akif Ersoy’unVefatının 84. Yılı münasebetiyle düzenlenen programda vatan şairinin özellikle çocukluk ve gençlik dönemine değinen Vehbi Vakkasoğlu: “Akif, yerinde duramayan enerjik bir çocuktu. Babası İpekli Tahir Efendi, o enerjiye eğitimine yönlendirdi. Öyle ki daha ilkokulu bitirirken Arapça konuşuyor, ortaokulda Farsça biliyordu. Lisedeyken iseFransızca klasikleri aslından okuyabiliyordu. Üniversiteyi bitirince ise hafız oldu.” dedi. Çocuk ve gençlerde maneviyatın önemine dikkat çekenVehbi Vakkasoğlu, Akif’in daha sonra çocukluğuyla ilgili olarak “Genç yaşımda iman selametiyle yetiştirilmeseydim içimde biriken enerjiyi tutacağım kanatinde degildim.” dediğini söyledi.

Akif’in çocukken yaptığı yaramazlıklarını anlattı

Mehmet Akif Ersoy’un hareketli, enerji dolu çocukluk dönemini anlatan Vehbi Vakkasoğlu: “Akif, ilkokuldan geldiğinde çantayı fırlatıp neredeyse 10 metrelik ağaca tırmanırmış. İlkokul zamanlarında bir gün komşusu masal anlatıyor o da dinliyormuş. Kadıncağız hikayeyi anlata anlata uyuya kalmış. Akif de o esnada mangalın üstüne duran kestaneleri kadının elinin üstüne koymuş. Kadın çığlıkla uyanmış. Babası ‘Oğlum, ne yaptın?’ demiş. Akif de ‘Ama hikayeyi yarım bıraktı.’ cevabını vermiş. Babası Akif’deki enerjiyi keşfetmiş.” dedi.

“Adam olacak çocuk, olduğu yerde bohça gibi durmaz”

Yaklaşık iki saat süren sohbet programında Mehmet Akif Ersoy’un enerji dolu çocukluğunu örnek göstererek günümüzün pedagoglarını da eleştiren Vehbi Vakkasoğlu: “Bugün modern pedagoglar maddeci, batı kafasıyla hareket ettiği için çocuklarımızı telef ediyoruz. O günkü hareketliliğiyle Akif, bugün çocuk olsa anne-babası pedagoga gönderirdi. Halbuki adam olacak çocuk, olduğu yerde bohça gibi durmaz.” şeklinde konuştu.