İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Girişimci İşadamları Vakfı’nın düzenlediği “Girişimci Buluşmaları”na katıldı. Eyüpsultan’daki Bahariye Mevlevihanesi’nde gerçekleşen toplantıda Vakıf Başkanı Mehmet Koç ile iş insanlarına İstanbul’daki yatırım ve hizmetlerle ilgili bilgiler veren Başkan Mevlüt Uysal, metro yapımıyla ilgili yeni bir finans modeli geliştirdiklerini açıkladı.

Yakında ihaleye çıkacakları 34 kilometrelik Yenikapı- Beylikdüzü ile 32 kilometrelik Vezneciler-Arnavutköy metro hatlarını bu yeni finans modeline göre ihale edeceklerini ifade eden Mevlüt Uysal, “İhaleyi başarabilirsek, önümüzdeki 10 yıl içinde İstanbul'a 600 kilometre ilave metro yapmış olacağız. Bu model, ‘Yap-Kiraya Ver-Devret’” dedi.

Yeni sistemde metroyu yapacak firmanın bakımını da üsteleneceğini anlatan Başkan Uysal, şöyle konuştu; “Firma metroyu yapacak, 25 yıl bakımını da üstlenecek. 25 yılın, 3 yıllık yapım süresinde para almayacak. 22 yıl boyunca yıllık kira alacak. Bugün itibariyle peşin parayla yaptırdığımız işi, kendine güvenen, yurt dışından sermaye bulabilene yaptıracağız. Bize sermayeyi bulsun, metroyu yapsın kiraya versin, 22 yıl da parasını alsın. Dünyada bu şekilde uygulanan modeller var.”

Türkiye’nin bugünlerde çok ciddi bir ekonomik saldırı altında olduğuna da dikkat çeken Uysal, “Batıdan böyle bir saldırı gelse de metro yapımı konusunda doğudan sermaye bulan işadamları bu işi yaparsa, onlar da biz de kârlı oluruz. Böyle bir şeyi başarırsak, İstanbul'un bütün ulaşım sorunlarını da çözmüş oluruz” diye konuştu.

“İSTANBUL DÜNYANIN ENÇOK METRO İNŞAATI OLAN ŞEHRİ”

İstanbul’da şu anda 293,5 kilometre metro inşaatının devam ettiğini hatırlatan Mevlüt Uysal, İstanbul'un dünyada en fazla metro inşaatı olan şehir olduğunun altını çizdi. Yeraltındaki metro çalışmalarında 25 bin içinin çalıştığını belirten Uysal, sözlerini şöyle sürdürdü;

“İstanbul’da bugüne kadar yapılan ve yapımı devam eden metro inşaatlarının 177 kilometresi Büyükşehir Belediyesi tarafından finanse edilip yapıldı. Dünya ile kıyasladığımız zaman bu şekilde metro yapabilen başka bir belediye yok. İnşaatı devam edenler de bittiği zaman 430 kilometre olacak. ‘Londra'nın her tarafı metro’ diyoruz, toplam uzunluğu 420 kilometre. Paris'te 380 kilometre, New York'ta ise 600 kilometre civarında raylı sistem var.”

Uysal, Marmaray ve metrolar açıldıktan sonra özel araç kullanımının düştüğünü belirterek, “Şoför ve korumayla dolaşan birçok iş adamı artık özel arabasını bırakıp, metroyu kullanıyor. Türkiye’deki birçok büyükelçi ve konsolosların çoğu, görüşmelerimizde metro kullandığını belirtiyorlar. İstanbul’un kurtuluşu metrodadır. 600 kilometre metro daha yaparsak, İstanbul’un ulaşım sorunu çözülmüş olacak. İnşallah yılbaşına kadar yeni metro ihale sisteminden iyi bir netice alırsak, İstanbul’un kurtuluşu olur” ifadelerini kullandı.