ÇİNİNİN ÜSTADI SERGİ İLE ANILDI

 

İznik çinisi denildiğinde akla ilk gelen isimlerden Faik Kırımlı, Pendik Belediyesinin düzenlediği sergi ve panelle yad edildi. Sergide, merhum sanatçının çinilerinin görselleriyle birlikte genç sanatçıların eserleri sanatseverlerin beğenisine sunulurken panelde ise Kırımlı’nın hayatı ve sanatı akademisyenler tarafından anlatıldı.

Pendik Belediyesi 2011 yılında vefat eden "ustaların ustası" Çini Sanatçısı Faik Kırımlı için sergi ve panel düzenledi. Sergide genç sanatçılar, merhum sanatçının çalışmalarından esinlenerek yaptıkları eserleri sanatseverlerin beğenisine sundu. 40 genç sanatçıya ait eserlerin yer aldığı “Faik Kırımlı’nın İzinde” Sergisi bu ay sonuna kadar Mehmet Akif Ersoy Sanat Merkezi’nde açık kalacak.

“Desenler yerine Çini alt yapısıyla ilgilenirdi”

Serginin ardından panel düzenlendi. Moderatörlüğünü Latife Aktan Özel’in yaptığı panelde Faik Kırımlı’nınhayatı ve sanata bakışını anlatıldı. Konuşmacılardan Kalemişi Ustası Semih İrteş, Faik Kırımlı’yı Bayrampaşa’daki atölyesinde tanıdığını,onun diğer çini ustalarından farklı olduğunu ifade ederek “Çoğu desenlerle uğraşırken Faik ise alt yapıyla, hamurla, fırınla pişirme dereceleriyle uğraşırdı.” dedi.

“Kendi çini fırınını yaptı”

Panelistlerden Koleksiyoner Sermet Molu da Faik Kırımlı’nın çok cana yakın biri olduğunu, onunla tanıştıktan sonra hiç ayrılmadığını söyledi. Kırımlı’nın çini yapımında sürekli yeni formüller denediğini belirten Molu: “Farklı maden oksitleri denerdi. Çini fırınını bile kendi yapardı ki o zamanlar piyasada bu yoktu.” bilgisini verdi.