Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Sn. Ahmet Misbah Demircan tarafından Sancaktepe Belediye Başkanı Av. Şeyma Döğücü makamında ziyaret edildi. İlçenin önemli kültür ve turizm değerlerine dair istişarelerin yapıldığı görüşmenin ardından Başkan Döğücü, Bakan Yardımcısı Demircan eşliğinde Damatrys Sarayı'nın olduğu Samandıra mevkiinde incelemede bulundular.

Başkan Av. Döğücü ziyarete dair, “İlçemize misafir olan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcımız Sn. Ahmet Misbah Demircan ile Bizans döneminde inşa edilen Damatrys Sarayı'nı ziyaret ettik. Bakan Yardımcımıza ziyareti ve ilçemize göstermiş olduğu ilgiden ötürü teşekkür ediyorum.” açıklamasında bulundu.

DAMATRYS SARAYI

Saray, Bizans imparatorlarından II. Tiberius ve Maurikios tarafından Sancaktepe’nin Samandıra mevkiide inşa ettirilmiştir. Adını, Tarım ve Bereket Tanrıçası Demeter’den alan, av ve dinlenmenin yanı sıra İstanbul’un Anadolu’ya açılan kapısı da olmuş saray, boyutları ve nitelikleri açısından Bizans’tan günümüze ulaşan en önemli yapılardan biri olarak görülmektedir.

Bizans ordusunun toplanma ve konaklama bölgesi olarak kullanılan ve imparatorların Anadolu’dan dan dönerken de başkente girmeden evvel son gecelerini geçirdiği sarayın bugün tonozları, sarnıç ve kemerleri kurtarılabilmiştir.

Koruma kurulunca I.Derece Arkeolojik Sit alanı olarak tescil edilip kamulaştırılmış, İl Özel idaresi tarafından restore için gerekli adımlar atılmıştır.