ABD'deki yapılan yeni araştırma sonuçları, yeterli D vitamini seviyesine sahip hastaların koronavirüs (Covid-19) kaynaklı enfeksiyon riskinin diğer hastalara kıyasla daha düşük olduğunu belirledi.

Araştırmayı yapan Boston Üniversitesi Tıp Fakültesi, D vitaminini yeterli oranda alan bireylerin koronavirüse yakalanma ve virüse yakalanan kişilerin bu hastalıktan dolayı ölme olasılığının düşük olduğunu tespit etti.

PLOS One adlı akademik dergide yayımlanan çalışmada, koronavirüs rahatsızlığıyla hastaneye yatırılan 235 hastadan D vitamini düzeylerini ölçmek için alınan kan örnekleri sonuç verdi. Uzun süreli yapılan araştırma doğrultusunda 40 yaşın üzerindeki hastalarda, yeterli D vitamini seviyesine sahip olanların, eksik olan hastalara göre virüsle mücadeleyi kaybetme oranının yüzde 51'den daha düşük olduğu belirtildi.

Kısa süre önce yeterli D vitamininin koronavirüse yakalanma riskini yüzde 54 azaltabileceğine yönelik başka bir çalışma yayımlayan Dr. Michael Holick tarafından yapılırken, vitaminin üst solunum yollarını etkileyen diğer virüslere karşı da yardımcı olabileceğini savundu.