COVID-19 salgını ile mücadelede meydana gelebilecek olan sitokin fırtınası, hastalarda günlerce ve haftalarca yıkıcı etkilere ve ölümlere neden oluyor.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, hastaların tanısı konar konmaz verilen antiviral ilaçların kullanılmasının çok önemli olduğunu belirtirken, "Sitokin fırtınası sıkıntılı bir dönem. Maalesef bazı hastalarımız ağır seyir içinde bu döneme girebiliyor. Tanı konar konmaz filyasyon ekiplerinin evlere kadar getirdiği ücretsiz verilen ilaçların kullanılması, hastaları sitokin fırtınası sürecine girmesine engel olabilir. Bu dönemi atlatan hastalarımız da var ancak atlatamayanlar da olabiliyor." açıklamasında bulundu.

Prof. Özlü, "Hemen ilaç tedavisine başlamamız gerek”

Herkes için en önemlisinin hastalığa yakalanmamak olduğunun altını çizen Bilim Kurulu Üyesi Prof. Özlü, “Eğer bir şekilde hastalanmışsak, hemen bize verilen antiviral ilaçları kullanmamız gerekiyor. Tanı alır almaz bazı virüsü öldüren ilaçlar, hastaların evlerine kadar ücretsiz şekilde filyasyon ekipleri tarafından ulaştırılıyor. Ve belli bir kullanım talimatı var bu ilaçların. Ama maalesef bazı hastalar semptomlarını hafif geçirdiğini söyleyerek, yan etkisi olduğunu düşünerek ilaçları kullanmıyor. Oysa bu antiviral ilaçlar hastalığın başlangıç döneminde henüz tablo ilerlemeden erken evrede etkili oluyor. Bu bakımdan sitokin fırtınasına veya solunum yetmezliği gibi ağır durumlara evrilmeden erken dönemde tavsiye edilen bu ilaçları kullanmakta fayda var. Bu ilaçlar bizlerin kötüleşmesini engelleyecek tedaviler. Hastalar ilaçları kullansın. Yan etkiler çok değil. Sadece bulantı oluyor. O da tolere edilebilir düzeyde.” ifadelerini kullanırken, koronavirüs tedavisinde yüzde 100 etkili bir ilacın olmadığını ancak yüzde 10’luk bir etki bile olsa ilaçların kullanılması gerektiğini vurguladı.