ABD’de yer alan California Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Lincoln Lab'den bilim insanları, sürekli olarak ateş ölçen akıllı bir yüzüğün, çok hafif semptomlara sahip olsa bile bir insanın Covid-19’a yakalanıp yakalanmadığını anlayabileceğini duyurdu.

Araştırmacılar, Oura adlı yüzüğü takan elli korona virüs hastasının verilerini inceledi. Bilim insanları, sıcaklık, kalp atışı, solunum hızı ve egzersiz seviyelerini kaydeden yüzüğün korona virüs ve gribin önde gelen semptomlarından biri olan ateşin erken başlangıcını tespit etmek için güvenilir bir şekilde kullanılabileceğini tespit etti.

ERKEN UYARI SİSTEMİ OLUŞTURABİLİR

Smarr, "Covid-19 sadece bilimin sorunu değil, aynı zamanda toplumsal bir sorun. Sıcaklığı ölçebilen giyilebilir cihazlarla, halka açık bir Covid-19 erken uyarı sistemi hayal etmeye başlayabiliriz” dedi.

Çalışmanın diğer yazarlardan UC San Francisco Tıp Merkezi'nde profesör olan Ashley Mason ise, “'Giyilebilir cihazlar korona virüs erken tespit etmemize izin verirse, insanlar fiziksel izolasyon  uygulamalarına erkenden başlayabilir ve virüsün yayılmasını azaltmak için testler yapabilir. Bu şekilde yapılan biraz  önleme, onlarca tedavi için harcanan kaynağın korunmasını sağlayabilir” açıklamasını yaptı.

Diğer taraftan araştırmacılar, Oura yüzüğü insanların gerçek ateş aralığınının daha doğru bir şekilde belirlemelerine olanak tanıyacak.