Dışişleri kulislerinden edinilen bilgiye göre kritik başkentlere merkezde kritik görevlerde bulunan deneyimli isimler gönderildi.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nden önce Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı olan Büyükelçi Ümit Yalçın Türkiye’nin yeni Londra Büyükelçisi oldu. Türkiye-AB ilişkileri açısından büyük önem taşıyan Brüksel AB Daimi Temsilciliği’ne yeni sistemden önce AB’den sorumlu Müsteşar Yardımcısı olan Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay getirildi. Bir diğer kritik başkent Moskova’ya geçmişte Kiev Büyükelçiliği de yapmış olan Konsolosluk Genel Müdürü Büyükelçi Mehmet Samsar atandı. 

Atina’ya merkezde Kıbrıs-Yunanistan Genel Müdürü olan Büyükelçi Burak Özügergin, NATO Daimi Temsilciliği’ne de Afganistan ve Milli Savunma Bakanlığı deneyimi olan Büyükelçi Basat Öztürk getirildi. Kıbrıs Dairesi’nden bir diğer deneyimli isim Murat Başçeri de Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi oldu.

Türkiye, büyükelçiliğini Kudüs’e taşımaktan vazgeçip yeniden Tel Aviv’e dönme kararı alan Paraguay’a da jest yaparak bu ülkede büyükelçilik açma kararı aldı. Genel müdür yardımcılarından Armağan İnci Ersoy Paraguay’ın başkenti Asuncion’a büyükelçi atandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun dün sözlü bildirimde bulunduğu yeni büyükelçiler arasında en dikkat çekici isimlerden biri Vatikan Büyükelçiliği’ne atanan Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanı Lütfullah Göktaş oldu. Göktaş, gazeteci-yazar, ilahiyatçı, dinler tarihçisi, Vatikan Uzmanı ve çevirmen olarak da tanınıyor. Göktaş, Vatikan’a bağlı yüksek öğrenim kurumlarından Gregorius Üniversitesi’nde dinler tarihi alanında master yapmıştı. Göktaş, Anadolu Ajansı ile NTV’nin Roma Temsilciliği görevlerinde de bulunmuştu.

Yeni görev yerlerinden agreman geldikten sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın onayının ardından büyükelçilikleri kesinlik kazanacak olan diğer diplomatlar ve gidecekleri ülkeler şöyle:

Cihat Erginay-Madrid (İspanya), Mustafa Pulat-Prag (Çekya), Ümit Yardım-Viyana (Avusturya), Lale Ülker-Lizbon (Portekiz), Fazlı Çorman- Oslo (Norveç), Füsun Aramaz-Bükreş (Romanya), Songül Uzan-Podgorica (Karadağ), Yağmur Güldere- Kiev (Ukrayna), Gökhan Turan-Vilnius (Litvanya), Çağrı Sokar-Priştine (Kosova), Kerim Uras- Ottowa (Kanada), Murat Ateş-Brazil (Brezilya), Vural Altay-Buenos Aires (Arjantin), Ali Rıza Özcoşkun-Lima (Peru), Korhan Karakoç-Canberra (Avustralya), Tuğrul Biltekin-Juba (Güney Sudan), Serhat Akser-Trablus (Libya), Yonca Özçeri- Abidjan (Fildişi Sahili), Onur Özçeri- Cotonou (Benin), Murat Onart-Bamako (Mali), Alp Ay-Luanda (Angola), Özlem Ulueren-Akra (Gana), Ahmet Ülker-Nuakşot (Moritanya), Burcu Çevik- Kigali (Ruanda), Yaprak Alp-Adis Ababa (Etiyopya), Kerem Alp-Kampala (Uganda) büyükelçileri oldu. Kaan Esener Avrupa Konseyi Daimi Temsilciliği’ne, Sadık Arslan da BM Cenevre Ofisi Temsilciliği’ne getirildi.