Türkiye'nin en çok önemsediği konuların başında gelen savunma sanayide bir ilke daha imza atıldı. Meteksan Savunma ile Ares Tersanesi iş birliğinde geliştirilen ilk silahlı insansız deniz aracı (SİDA), düzenlenen bir etkinlikle duyuruldu. "ULAQ" olarak isimlendirilen deniz aracı, ülkenin sulardaki gücünü artıracak birçok özellikle birlikte geleceği açıklandı.

SİDA, 400 kilometre seyir menziline, saatte 65 kilometre sürate, gündüz/gece görüş kabiliyetine, milli kriptolu haberleşme altyapısına sahip olacak. Araç, farklı operasyonel harekat ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde füze sistemlerinin yanı sıra elektronik harp, karıştırma gibi farklı tiplerde faydalı yükler ve farklı haberleşme ve istihbarat sistemleriyle donatılabilecek.

Farklı tiplerde yük taşıyabilecek!

SİDA, farklı tiplerde faydalı yük taşıyabiliyor. Örneğin bu deniz aracına yerli füze entegreleri yapılabiliyor. Ayrıca gerekli görüldüğü durumlarda elektronik harp veya karıştırma gibi sistemler de eklenebilen deniz aracı, bu sayede deniz koşullarında üstünlük sağlamayı amaçlıyor. Bununla birlikte kendisiyle eş veya farklı yapıya sahip diğer SİDA'larla operasyon yapabilecek araç, insansız ve insanlı hava araçlarıyla müşterek harekat gerçekleştirebilecek.

İki farklı kontrol mekanizmasına sahip olarak tasarlanacak olan SİDA'yı Türk donanması, uzaktan kontrolle yönetebileceği gibi otonom olarak da kullanabilecek. Yapay zeka teknolojileriyle de donatılacak deniz aracı, dosta güven, düşmana ise korku verecek gibi görünüyor. Muhtemelen dünya, birkaç yıl sonra Türkiye'nin SİHA'larının yanı sıra SİDA'larını da konuşmaya başlayacak.