YAVUZ BAHADIROĞLU İLE TARİHE YOLCULUK

Ümraniyeliler, ‘Tarih Sohbetleri’ programında Tarihçi-Yazar Yavuz Bahadıroğlu ile doyumsuz bir sohbet gerçekleştirdi. Kendine has üslubu ile tarihi konulara değinen Bahadıroğlu, geçmişte yaşanan tarihi olayları, günümüzde bazı dünya ülkeleri tarafından devreye sokulan oyunlarla karşılaştırdı.

Ümraniye Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü’nün hazırlamış olduğu etkinlikler çerçevesinde düzenlenen Tarih Sohbetleri programına Tarihçi-Yazar Yavuz Bahadıroğlu konuk oldu. Ümraniye Kültür ve Sanat Merkezi’ndeki programa çok sayıda Ümraniyeli katılırken, programın konuğu Yavuz Bahadıroğlu doyumsuz bir sohbet gerçekleştirdi. Bahadıroğlu bu sohbette,  izleyenlere Plevne Müdafaası’nı anlattı.

Tarihin en önemli savunmalarından biri olan, Osman Paşa’nın eşsiz savaş taktikleriyle Ruslara karşı büyük direniş örneği olarak tarihe geçen Plevne Müdafaası’nı kendine has üslubu ile anlatan Bahadıroğlu, zaman zaman tarihte yaşanan farklı konulara da değinerek, konuklara tarihi bir yolculuk yaptırdı.

 Bahadıroğlu bu sohbet sırasında 2. Abdülhamit’i de anlatmadan geçemedi. Bahadıroğlu, “Osmangazi’nin hayatı Sultan 2. Abdülhamit Türkiye’siyle özdeşleşti. Yani bir anlamda yani Osmangazi’yi konuşacaksanız Sultan 2. Abdülhamit’i teğet geçemezsiniz. Aklınızdan şu geçmesin diye söylüyorum. Yavuz hoca da nerede olsa mutlaka Abdülhamit’ten söz eder. Ederim çünkü ihtiyaç. Ederim çünkü o gün ki Türkiye’ye yapılan oyunların tamamı bugün yürürlükte. O gün kaybetmişiz. Bugün de kaybetmeyelim diye bunları konuşmaya çalışıyorum” şeklinde konuştu.

Tarihçilerin 1850 yılında devreye sokulan bir İngiliz projesinden bahsettiğini hatırlatana Bahadıroğlu, “Sene 1850. Dört maddelik bir proje bu. Özeti, Osmanlı Devleti’ni yiyeceğiz kardeşim. Projenin özeti bu.  Ama ayrıntısı var mı var. Nedir ayrıntısı. Osmanlı Devleti yıkılacak ve paylaşılacak. Yıkılması için de televizyon yok ki algı operasyonu yapacaksın, savaşa sokacaksın. Yıpratacaksın,  yıpratacaksın, yıprata yıprata yıkacaksın. Gücünü tüketeceksin. Çünkü hala imparatorluk. Hala büyük devlet ve üstelik  Sultan 2. Abdülhamit gibi bir dış politika dâhisi tarafından yönetiliyor. Bu tespitim önemlidir. Sultan 2. Abdülhamit çok iyi eğitim almamasına rağmen, zekası ile açığı kapatıp deha seviyesine bir dış politika uyguluyor. İlk defa İngiltere ile Rusya’yı karşı karşıya getiren odur. Yani tek taraflı dış politikadan çok yönlü çok köşeli bir dış politikaya memleketi geçirmiştir” diye konuştu.

Akşam saatlerinde başlayan ve uzun süre devam eden Tarih Sohbetleri, izleyiciler tarafından ilgi ile takip edildi.