Çin hükümeti, 22 Temmuz'da 1'inci ve 2'nci aşama denemelerde etkinliği kanıtlanan ve ciddi bir yan etkiye rastlanmayan aşı adayının acil durum kullanımına izin vermişti. Formülünde virüsün etkisizleştirilmiş bir versiyonunu içeren aşı adayı için 21 Temmuz'da Brezilya'da, 11 Ağustos'ta Endonezya'da 3'üncü aşama klinik denemeler başladı.

SİNOVAC'İ DİĞER AŞILARDAN FARKLI KILAN NEDİR?

CoronaVac, vücudun bağışıklık sistemini ciddi bir hastalık tepkisi riski olmadan virüse maruz bırakmak için öldürülmüş viral partiküller kullanarak çalışan inaktive edilmiş bir aşı. Sırasıyla yüzde 95 ve yüzde 94 etkili olduğu açıklanan Pfizer/BioNTech ve Moderna aşıları ise Mrna yöntemiyle geliştirildi. Bu aşılar, corona virüsün genetik kodunun bir kısmının vücuda enjekte edilek çalışıyor ve bu durum da vücudun antikor üretmeye  başlamasını tetikliyor.  

Nanyang Teknoloji Üniversitesi'nden Doç. Dr. Luo Dahai, aşıyla ilgili verdiği bilgide "CoronaVac, kuduz gibi birçok iyi bilinen aşıda başarıyla kullanılan daha geleneksel bir aşı yöntemi. mRNA aşıları yeni bir aşı türüdür ve şu ana kadar toplumda kullanılmış olan başarılı bir örnek yoktur” ifadelerini kullandı.

SİNOVAC NE KADAR ETKİLİ OLACAK?

The Lancet adlı bilimsel dergide CoronaVac’ın şu ana kadar  yalnızca birinci ve ikinci aşama klinik denemelerine ilişkin veriler yayımlandı. Aşı denemelerini gerçekleştiren bilim insanlarından Zhu Fengcai, birinci aşama denemesindeki 144 katılımcıya ve ikinci aşama denemesindeki 600 katılımcıya dayanan bu sonuçların, aşının "acil kullanım için uygun" olduğu anlamına geldiğini söyledi.

Bununla birlikte Fengchair, katılımcılar arasında önemli bir yan etki görülmediğini bazı kişilerde sadece hafif yorgunluk veya baş ağrısı bildirildiğini ifade etti. Ancak firma aşının etkinlik yüzdesine ilgili net bilgi açıklamasında bulunmadı.

AŞI ÜCRETLİ Mİ OLACAK?

Covid-19 aşısının dünyada aşağı yukarı fiyatının 5, 10, 12 dolar civarında olduğunu aktaran Koca, "Bu dönemde bizim sipariş ettiğimiz aşı, dünyanın ortalamasının altında olmayan, hatta üstünde bir rakamla olduğunu ifade etmek istiyorum. Biz aşının etkinlik ve vatandaşımız için güvenilirliğini önemsiyoruz, fiyatını değil. Bu aşıyı da vatandaşımıza ücretsiz ulaştırmayı sağlayacağız" açıklamasında bulundu.