Hollanda’da yapılan çalışmalar doğrultusunda 1 Ocak 2020 ile 1 Aralık 2020 tarihleri arasında Kuzey Hollanda'daki çeyrek milyondan fazla insan teste tabi tutuldu. Yapılan testlerde 211 bin 933'ü sağlık uzmanları tarafından gerçekleştirildi ve 18 bin 290’ununda çeşitli oranlarda viral yük tespit edildi.

Test edilen kişilerin 2 bin 500’ünden fazlası 20 yaş altında ve bunların 238'i 12 yaşından küçüktü. Viral yükü ölçmek için Cp ölçüsü kullanıldı. Cp, virüsün tespit edilebilmesi için genetik materyali kopyalayan ve çoğaltan kaç PCR döngüsüne ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Eğer, rakam ne kadar yüksek olursa, viral yük o kadar düşük oluyor. Araştırmacılar, 80 yaş üstü ve 12 yaş altı ortalama Cp rakamları arasındaki farkın 16 kat artışa eşdeğer dört döngüden fazla olduğu bilgisine ulaştı.

 

ÇOCUKLAR DAHA AZ ETKİLENİYOR

Sonuçlar çocukların yetişkinlere göre Covid-19’dan daha az etkilendiği destekledi. Pandemi süresi, çocuklarda grip de olmak üzere diğer solunum yolu hastalıklarında göre yetişkinlerden çok daha az vaka sayısı meydana geldi. Bilim insanları bu durumun, Koronavirüs üst solunum yolundaki birçok hücrede bulunan ACE2 reseptörlerinden kaynakladığını düşünüyor. Virüsün insan vücuduna girmek için bir kapı olarak kullandığı bu reseptörler, çocuklarda yetişkinlere göre daha az sayıda bulunuyor.

PCR TESTLERİ DAHA GÜVENLİ

Hollandalı araştırmacılar daha hızlı, ancak PCR testleri kadar güvenilir olmayan antijen testlerinin, viral yükü düşük enfekte bir hasta tarafından kullanıldığında doğru sonuç veremeyebileceği konusunda uyardı. Uzmanlar, çalışma kapsamında değerlendirilen 12 yaşın altındaki enfekte çocukların üçte birini kaçırdığını belirtti. Sonuç olarak araştırmacılar, “SARS-CoV-2 antijen testlerinin çocuklarda yetişkinlere göre daha düşük duyarlılığa sahip olabileceğini” belirtti.