Cumhuriyetin 100. Yılında Erzurum Etkinliği 


Pendik-Kaynarca Erzurumlular Kültür ve Dayanışma Derneği ''Cumhuriyetin 100. Yılında Erzurum'' teması içeren program etkinliği düzenlendi.

Pendik-Kaynarca Erzurumlular Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehdi Kaya Öncülüğünde ''Cumhuriyetin 100. Yılında Erzurum'' teması içeren program etkinliği düzenledi.
Pendik Yunus Emre Kültür Merkezi'nde yoğun bir katılım eşliğinde gerçekleşen programa; İstanbul Valisi Davut Gül, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Pendik Kaymakamı Mehmet Yıldız, Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin, Erzurum E- Milletvekili Prof Mustafa Ilıcalı, İstanbul Finans Genel Md. Yrd. Ahmet Ağırman, Erzurum Vakıf Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, Ak Parti, MHP, İYİ Parti, CHP,  YRP, İlçe Başkanları yönetim kurulu üyeleri, Pendik Halk Eğitim Müdürü Turan Genç, İstanbul'daki STK mensupları ve çok sayıda davetli katıldı.

 Program saygı duruşu ve ardından okunan İstiklal Marşı ile başlayarak Kuranı Kerim tilaveti ile devam etti. Açılış konuşmasında kürsüye gelen Pendik Kaynarca Erzurumlular Derneği Başkanı Mehdi Kaya Cumhuriyet'in kuruluş yılının 100. yıl dönümünü kutlayarak Cumhuriyet'e giden yolun Erzurum'dan geçtiğini söyledi. Mehdi Kaya Erzurum'un Kurtuluş Savaşı mücadelesinde topyekün birlik ve beraberlik içerisinde vatan savunması için canlarıyla mücadele eden kadim bir şehir olduğunu ifade ederek Cumhuriyetin kurulmasında büyük bir rol oynadığını Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Erzurum Kongresi'nde aldığı kararların bu günkü Türkiye Cumhuriyeti'nin oluşumunda büyük önem arz ettiğini belirtti. Gecede ikinci konuşmasını yapan Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin; Cumhuriyetin 100. Yılının kutlanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek  İsrail'in Filistin'de binlerce insanın ölümüne neden olmasının katliam olduğunu belirterek Türkiye olarak gerekenin yapılacağını söyledi.

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ise; Erzurum'un gerek Kurtuluş Savaşı'nda verdiği mücadelesiyle gerekse tarihi dokuları ile birlikte turizmin merkezi olduğuna vurgu yaparak Erzurum'un daha iyi bir şekilde dünyaya tanıtılması için projeler ürettiklerini söyledi.

Istanbul valisi Davut Gül yaptığı kısa selamlama konuşmasında,  Istanbul'da ve Ülkemizin her köşesinde halkımıza hizmet etmenin gururunu yaşıyorum. Ben Erzurum'lu olmaktan gurur duyuyorum. Cumhuriyetimizin 100. yılında Erzurumlu kardeşlerimin böyle güzel bir programda bizleri bir araya getirdiği için kendilerine teşekkür ediyorum dedi. 

Programda, Fehim İbrahimhakkıoğlu’nun Fotoğraf galerisinden oluşan “Dünden Bugüne Erzurum” adlı sergi, THM Sanatçısı Tuncay Kemertaş ve orkestrasının hazırlamış olduğu “Cumhuriyeti Anlatan Mistik Erzurum Konseri” ve  Erzurum Kalkınma Vakfı Başkanı Erdal Güzel’in ” Cumhuriyete Giden Yol Erzurum’dan Geçti” konulu bir konuşma yaptı.