DORA HAUS, Aerodinamik yapısı sayesinde kuvvetli rüzgara, şiddetli kar ve yağmura karşı da dayanıklılık sağlayan dome’lar ile hem doğal hem de farklı bir ortam içerisinde yaşam sürmek isteyenler için Türkiye’de hizmet vermeye başladı.

Merhaba Bekir Bey öncelikle biraz kendinizden ve DoraPlus’tan bahsedebilir misiniz?

Merhaba, Mimar Sinan Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra yurtdışı ve yurtiçi 20 yıllık bir profesyonel çalışma hayatını geride bırakıp, kendi fikirlerim ve yaratıcılığıma odaklanarak DoraPlus’ı kurdum. DoraPlus inşaat ve projecilik alanlarında uzmanlaşmış bir firmadır.

Kurucu ortaklarının Farklı sektörlerdeki tecrübelerini DoraPlus Yapı Sanayi A.Ş altında sektörde fark yaratacak işler yapmaktadır.

 

 

Peki gelelim DoraHaus’a. DoraHaus projesinden ve bu projenin ilham kaynağından biraz bahsedebilir misiniz?

Aslında uzun süredir arayışta olduğumuz hafif, taşınabilir ve doğaya uyumlu bir yapı fikri vardı. Bu arayışımız özellikle pandemi sürecinde şehir hayatından kaçan insanları gördükçe daha da yoğunlaştı ve bizi jeodezik formlar ile buluşturdu.  Ekolojik yönü, barınma sorununa hızlı ve güvenilir bir çözüm sunması, jeodezik formların minimum maliyet maximum fayda yaratan özellikleri, bizim geniş mimar ve mühendis kadromuzun ar-ge çalışmalarıyla birlikte DoraHaus’un doğmasına neden oldu diyebilirim.

*B. FULLER’in de dediği gibi “Kuvvetlerle mücadele etmeyin, onları kullanın.”

“Barınma sorununa hızlı ve güvenli bir çözüm’’den kastınız nedir tam olarak?

Üretim sürecinde tecrübeli geniş kadromuz en büyük avantajımız. Ayrıca fabrikamızda kullandığımız yeni nesil ekipmanlarımız ile birlikte kaliteli ve hızlı üretim gerçekleştiriyoruz. Bunun yanı sıra farklı model üretimlerimiz için yerli partnerlerimiz ile çalışarak ar-ge çalışmalarıyla üretimi sürecimizi destekliyoruz.

Farklı model üretimlerimiz derken?

Evet kısaca bahsetmek gerekirse ihtiyaca yönelik olarak gerçekleştirdiğimiz Dome’ların farklı kullanım alanlarına göre üretilmiş tipleri de mevcut. Turizm yatırımları için çok yönlü membran kumaş tasarımı ile glamping alanları kurulabileceği gibi, lüks bir villa konforunda kendi enerjisini üretebilen tek ihtiyacınızın su kaynağı bulmak olduğu dört mevsim modellerimiz gibi farklı amaçlara yönelik ürünlerimiz de bulunmaktadır. Ayrıca parklarda, eğlence alanlarında ve kişilere ait bahçelerde kullanılmak üzere geliştirdiği oyun Domeları da mevcuttur.

Gerçekten çok etkileyici. Dağın başında kendi enerjisini üretebilen bir yapı.

Peki bu yapılar ne tarz alanlarda kullanılabilir? Mesela her iklimde kullanabilir miyiz? 

Çetin kış koşulları ve çöl iklimleri gibi farklı sıcaklık koşullarında kullanılabilir. Kullandığımız çok yönlü membran kumaş ve alt katmanları mükemmel bir yalıtım imkânı sunuyor.  Bunun yanı sıra aerodinamik yapısı sayesinde kuvvetli rüzgâra, şiddetli kar ve yağmura karşı da dayanıklılık sağlıyor.



Bu kadar güçlü ve hızlı kurulan bir yapıdan bahsediyorsak eğer bu Dome’ların ülkemizde  sıklıkla görülen afet dönemlerinde de kullanılması mümkün olur mu? Dört mevsim Dome’unun yıl boyunca her mevsimde barınma ihtiyacını karşılayabileceğini düşünüyor musunuz?

Hızlı kurulumu ve bahsetmiş olduğumuz güvenli yapısı sayesinde afet dönemlerinde acil barınma ihtiyaçlarında rahatlıkla kullanılabilir. Bu konuda gerek belediyeler gerekse STK’lar ile iş birliği yaparak kullanabileceğimiz Domelarımızı demonte ediyoruz.

Tekrardan dört mevsim modelinize dönecek olursak eğer dediğiniz gibi lüks bir villa konforundan kastınız tam olarak nasıl bir şey acaba?

Asma katı yapılabilecek boyutlarda bir yapı ve tepesinde tüm gökyüzünü izleyebileceğiniz “skylight” ismi verdiğimiz cam tavan; içinde jakuzi ve isteğe bağlı olarak şöminesi bulunan oturma alanı, tamamen üst segment ürünlerle hazırlanmış bir villadan bahsediyoruz aslında. Bunun yanısıra ar-ge çalışmaları tarafımızca yapılmış olan tamamen yerli üreticilerle birlikte ürettiğimiz üçgen güneş paneller sayesinde bir evdeki enerji ihtiyacını tümüyle karşılayabilecek elektrik sistemi ve tümüyle akıllı ev sistemi ile donatılmış bir yapıdan bahsediyoruz. Tümüyle derken de Dome’nuzda değilken klimanızı açabilmeniz bile mümkün.

Akıllı ev sistemi ilgi çekici bir özellik. Gelelim konunun bir diğer kısmı olan maliyetler kısmına. Bu Domeların maliyetleri nasıldır?

Maliyet konusu kaliteli ve üst seviye konforlu görüntüsü nedeniyle hep fazlaymış gibi düşünülüyor. O nedenle bu soruyu sormanız güzel oldu. Farklı boyutlar ve konfigürasyon nedeniyle farklı fiyat aralıkları olmakla birlikte evinin bahçesinde sera olarak kullanmak isteyen kullanıcı için de büyük bir festival düzenlemek isteyen etkinlik firması yahut belediye için de fiyatlarımızın gayet kullanıcı dostu olduğunu söyleyebilirim.

Turizm sektöründe yatırımlar yapan bir kişi olduğumu düşünürsek yine aynı kullanıcı dostu fiyatlardan bahsedebilir miyiz peki?

Pandemi dolayısıyla artık insanlar oteldeki konfor hoşlarına gidiyor olsa da kalabalık grupların bulunduğu otel konseptleri yerlerini daha doğayla iç içe ve sakin, topluluklardan bağımsız alanlarda tatil yapmaya yönlendiriyor. Tam olarak bu noktada da biz devreye giriyoruz. DoraHaus ile başlatmış olduğumuz 5 yıldızlı otel konforu ve daha izole bir tatil imkanını Dome’larımız ile kişilere sunuyoruz. Yatırımcıların kendini hızlı şekilde karşılayan (amorti eden) bir kompleks kurabilmeleri çok olası oluyor.  Bunun yanı sıra devletin verdiği destekler ise yatırımcının işini daha da kolay bir hale getiriyor. Örnek vermek gerekirse Sakarya Valimiz Sayın Çetin Oktay Kaldırım’ın Sapanca’da bir yatırımcımız ile geliştirmiş olduğumuz Dome Glamping alanına bir ziyaret yaptı. Özellikle kendilerinin ziyaretleri atmış olduğu tweet’ler ile duyurmuş olması hem de basının bu ziyarete geniş yer vermesi glamping kültürüne ve DoraHaus’a güzel bir ilgi uyanmasını sağladı.

Peki son olarak birkaç başlıkta toplamak gerekirse DoraHaus Dome’ları rakiplerine göre neyi farklı yapıyor ve neden daha çok tercih ediliyor?

Bu konuda hızlıca şunları söyleyebilirim aslında. En önemlisi uzun süredir inşaat alanındaki tecrübemizle konforlu barınma gereksinimlerini biliyoruz ve üretimimizi tamamen yerli olarak kendi fabrikamızda gerçekleştiriyor olmamız bizim tercih edilmemizi sağlıyor.

Hemen araya girerek dört mevsim ismini verdiğiniz Dome modeliniz gibi sanırım. Değil mi?

Evet kesinlikle. Dört mevsim bu konuda en net verebileceğimiz örnek. Henüz bunu yapabilen bir firma bulunmuyor. Mühendis ve mimarlarımızın uzun ar-ge çalışmaları sonucunda uygun güneş paneli yapılarını partner firmamızla geliştiriyoruz. Bunun yanı sıra kullandığımız malzememizin kalitesi, Dört Mevsim Dome için özel geliştirdiğimiz akıllı ev sistemimiz ile yeni bir deneyim sunacağımıza eminim.

Tabi bir de projelendirilmesinden başlayarak peyzajına kadar her şeyi biz yapıyor ve anahtar teslim olarak müşterilerimize teslim ediyoruz. Bu da hızlı ve bütüncül aksiyonlar alan bir firma olarak bir firma olarak bizi rakiplerimizden ayırıyor.



Bize vakit ayırıp sorularımızı cevapladığınız için teşekkür ederiz Bekir Bey. DoraHaus ve Dome’ları takip ediyor olacağım. Daha güzel projelerde tekrardan görüşmek üzere.

Ben de bu fırsatı bize tanıdığınız için sizlere teşekkür ederim.

 

Dora Haus internet sitesi: www.dorahaus.com
Dora Haus mail adresi: info@dorahaus.com
Instagram: https://www.instagram.com/dorahaus/

Facebook: https://www.facebook.com/Dorahaus-112101970626814
Twitter: https://twitter.com/dorahaus