Hollanda'da aşırı sağcı Özgürlük Partisi'nin Başkanı Geert Wilders'in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef alan karikatür paylaşımı büyük tepki çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avukatı Hüseyin Aydın aracılığıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Dilekçede söz konusu suçun cumhurbaşkanına yönelik olması nedeniyle ilgili yasa gereği Türk kanunlarının geçerli olacağı hükmü hatırlatıldı.

Anayasa'nın 104. Maddesi'ne göre, cumhurbaşkanının, devletin başı sıfatıyla Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Türk milletinin birliğini temsil ettiği hatırlatılan suç duyurusu dilekçesinde, cumhurbaşkanının bu istisnai konumunun, onun kişiliğinin görev ve sıfatıyla kaynaşmış olarak algılanmasını beraberinde getirdiği ifade edildi. Bu nedenle makama yönelmeyip kişiliğine karşı işlenmiş de olsa cumhurbaşkanına hakaret suçunun kişilere karşı suçlar içinde görünmemesi gerektiğine dikkat çekildi.

Söz konusu suça ilişkin yüksek mahkemenin içtihatlarına değinilen dilekçede, şüpheli Wilders'in sosyal medya paylaşımlarının düşünce ve ifade hürriyeti çerçevesinde değerlendirilmesinin mümkün olmadığının altı çizildi.

Ayrıca Wilders'in seçilmiş ilk Cumhurbaşkanını hedef alarak yazdığı yazıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onur, şeref ve saygınlığını rencide edici ifadeler kullandığı, kişiliği, saygınlığı ve itibarını hedef alarak atılı suçu alenen işlediği belirtildi.