Erzurum Dernekleri Tek Yürek..

Erzurum Konfederasyonu ERKON’un ev sahipliğinde, Marmara Oltulular Derneğine Anadolu yakasına bulunan Vakıf, Federasyon ve Dernek Başkanları ileİstanbul'da hizmet veren Erzurumlu basın mensuplarınınkatılımıyla Sahur programı gerçekleştirdi.

Anadolu Yakasında güçlü ve geniş bir temsil kabiliyetine sahip 25 dernekten oluşan Anadolu yakası Erzurum Dernekler Federasyonunu güçlendirmek ,Erkon'u sahiplenen bir anlayışla hareket edecek ortak karar mekanızmasını oluşturulma kararı aldı.

Toplantıya katılan dernek başkanları Erzurumluların birliğine verdikleri öneme binaen kendileriyle aynı istikamette yürümeyen bağlı bulundukları federasyonolan İstanbul Erzurum Dernekler Federasyonundan Noter kanalıyla İstifalarını bildirerek Erzurum’un birlik ve beraberliğinden yana tavır koyduklarını belirttiler.

Toplantıda Konuşma yapan Erkon Genel Başkanı Ali Murat Alatepe Erkon kuruluş sürecini ve bu güne kadar Erzurum birliğinin oluşumuna konulan engelleri tek tek açıkladı.

Erkon Genel Başkanı Alatepe; Bu gün burada üç başlıkta Erkon’un çalışmalarını ve önemli konular hakkında bilgilendirme yapacağız güzergahımızı anlatacağız. Üç temel konumuz var bunlardan birisi bütün vakıflarımız derneklerimiz İstanbul’daki federasyonlarımız , Bursa ve Kocaeli federasyonlarınızda katılımıyla deprem bölgesinde oluşturduğumuz Erzurum mahallesi konteynerkentimizin gelmiş olduğu noktayı paylaşmak.

İkincisi Anadolu yakasında oluşturduğumuz birlik ve beraberliğin pekiştirilmesi ve daha önce başka bir federasyonda üye olan ama defalarca istifa etmiş olmalarına rağmen yönetim kurulu tarafından dikkate alınmamış olmalarının sonucu noter aracılığıyla yapmış oldukları istifalarının duyurulması ve bu konuyla alakalı basın bildirisinin kamuoyuyla paylaşılması veduyurusunu yapmak için bir araya geldik.

Üçüncü konumuz ise Anadolu yakasında bulunan vakıf ve derneklerimizin oluşturduğu birlik ve beraberliği resmileştirmek adına kurulacak olan yeni bir federasyonun oluşumunu konuşmak için bir arya geldik.

Erzurum Mahallesi Hizmete Başladı

Deprem bölgesinde Erkon ‘un öncülüğünde 100 konteyner le oluşturmayı planladığımız Erzurum mahallemiz dernek vakıf ve federasyonlarımızın yoğun katılımı ve hemşerilerimiz destekleriyle 230 konteynerden oluşan bir kent durumuna geldi . Şu an 130 konteyner kurulu şekilde hazır alt yapı yüzde 95 bitmiş durumda kalan konteynerler de üretimi tamamlanmış olup günde 14 konteyner olarak bölgeye ulaştırılarak kurulumu yapılıyor. Öyle tahmin ediyorum ki bir haftaya hepsi bitmiş olacak.   İçerisinde yaşam alanlarının olduğu bir merkez oluşturmaya çalıştık.İçerisinde Basket sahası, çocuklarımızın oyun oynaya bileceği alanlar, Erzurum’lu hanımların sosyal destek vermek için oluşturdukları alanlar, Erzurum’ludoktorlarımızın oluşturdukları tıbbı kabinimiz olacak. 250 kişinin aynı anda yemek yiyebileceği bir kapalı alan yemekhanemiz var. İspader in hazırladığı mobil mutfak bu gün orada hizmete başladı. İlk sahur yemeğini verecek bugün. Devamında iftar ve sahur verecek ramazan sonrasında ise sabah kahvaltısı ve akşam yemeği olmak üzere günde iki öğün yenmek hizmetiyle faaliyetlerine devam edecek. Hedefimi ramazan sonrasıda devam etmek. Kurban bayramına kadar bu hizmeti sürdürmek bakacağız bu işi başara biliyoruz bu hizmeti uzatarak sürdürmek olacaktır. Projede paydaşımız olan vakıf federasyon ve derneklerimiz imkanları dahilinde gidip orada kendilerine tahsis edilen günde yemek servislerini kendi elleriyle yapacaklar.

Ayrıca orada giden görevlilerin konaklaya bileceği 10 kişilik bir konteyner alanımızda var.  

Hedefiz Kurban bayramı için Erzurum mahallesinde yaşayan sakinlerimizi otobüslerle İstanbul’a Kocaeli’ne, Bursa’ya getirerek kendi ailelerimizle birlikte bayram yapıp tekrar bölgeye geri götürmek. Artık o aileler bizlerin kardeş ailelerimiz. Hep birlikte ailelerimizle bir arada bayram yapmayı planlıyoruz.

Tahmin ediyorum ki Afad izin verirse 15 gün içerisinde mahallemizde eksiksiz bir yaşam başlamış olacak. Afadyetkililerine tekrardan teşekkür etmek istiyorum. Çünküöylesine titiz çalışıyorlar ki elektriğinden alt yapısına kadar çok sıkı denetliyorlar en ufak bir aksaklığa imkanvermiyorlar. En son iş makinası, ve teknik personel alandaki işini bitirmeden yaşamın başlamasına izin vermiyorlar. Her şeyin mükemmel olması için en iyisini yapıyorlar.

Hedefimiz Erzurum Birliğini Oluşturmak

Bu günkü toplantımızı ikinci konusu ise daha önce benimde şerefle görev yapmış olduğum İstanbul Erzurum dernekler federasyonundan istifa eden 9 derneğimizin istifalarının duyurulması ve Anadolu yakasında oluşmuş molan dernekler birliğinin resmi bir yapıya kavuşması için kurulmuş olan Anadolu yakası federasyonun duyurusu için  toplanmış bulunuyoruz.

Amacımız ve hedefiz başta İstanbul olmak üzere tüm ülkede Erzurum’luların birliğini oluşturmak.

Erzurum’un Birliğini Engelemeye Çalışan En Büyük Bölücüdür

Ben daha önce katılmış olduğum bir tv programında  bölücü olmak için sadece pkk ve ya başka bir terör örgütü mensubu olmayı gerekmiyor Erzurum’lununbirliğini de engelleyen varsa bu en büyük bölücüdür ifadesini kullandım. Bu hukuki bir ifadedir ve hukuk yolu açıktır. Buradan bir kez daha tekrar ediyorum Erzurum’un birliğini engellemeye çalışan kim varsa bölücüdür.

Bu güne kadar İstanbul’da oluşturmaya çalıştığımız birliğe her defasında çeşitli bahanelerle çomak sokan İstanbul Erzurum Dernekler federasyonu başkanı Ahmet yanık Erzurum’da yayın yapan bir yayın kuruluşuna konuk olarak bizi bölücülükle suçlamış ve ben hiçbir konuda pazarlık yapmadım, hiçbir zamanda pazarlık içinde olmadım diyerek bizi suçlamış. Buna cevaben diyorum ki yalancısın Ahmet bey.  Erkon’a kendi elinle yazmış olduğu yazıyla başlayarak işin aslını belgeleriyle cevap vermek için buraya toplandık.

Erkon’un kuruluş aşamasında görüşmelere şahit olan o dönemki İstanbul Erzurum dernekler federasyonu başkan vekili Aziz Öz kardeşim burada yine tahsinDurmaz kardeşim burada bunlar o süreci çok iyi  biliyorlar.

İstanbul Erzurum Dernekler Federasyonu Erzurum Birliği Önündeki En Büyük Engeldir

Erkon o zamanki üst yapıların birlik ve beraberliği sağlayamamış olmalarının sonucu ortaya çıkan bir üst yapıdır.

Bu yapı Erzurumspor çalışma grubu olarak kurulmuş ve Erzurumspora adını memleketine yaz isimli reklam kampanyasıyla ciddi katkılar sağlamış bir yapıydı. Oradaki misyonunu tamamlayınca hazır birlik oluşmuşken federasyonlaşıp akabinde konfederasyon adıyla üst çatı olarak kurulmuştur.

Kuruluş aşamasında İstanbul Erzurum dernekler federasyonuyla uzun görüşmeler olmuş tüzüklerinin buna uygun olmadığını ve ilk genel kurulda tüzük tadilatını yaparak bu yapının kurucuları arasında yer alacaklarını belirttiler. İlk şartları federasyon başkanı sen olursan biz varız dediler ve ben kurucu başkan olarak kuruluş işlemlerine başladık. Erkon’un kuruluş yemeğinde o dönemki İstanbul Erzurum dernekler Federasyonu başkanı Ahmet Ağırman kurucu başkan olarak sahnede yer alıp hep beraber el kaldırmış olmamıza rağmen sonradan göreve gelen arkadaşlar Tüzük değişikliklerini yaparak bu işin içinde olacaklarının sözünü vermelerine rağmen yapmadılar. Ve bu yapının içerisinde yer almadılar.

İlk genel kurulda Süleyman Ulusoy’un başkan oldu ve tüzük düzenlemesi için bir arkadaşı görevlendirdiklerini fakat  bir gün sonra görevli arkadaşın kendisine bu düzenlemenin yapılmamasını söylediklerini aktarması sonrası mevcut federasyon ilk ayrımcılığı orada başlatmış oldu.

Birliği engellemek adına anlamsız şartlar öne sürdüler

Erkon kuruluşu tamamlandıktan sonra kendileriyle defalarca görüşmeler sağlanmış olmasına rağmen anlamsız şartlarla birliği engellemek için her çabayı göstermişlerdir.

Hiçbir pazarlık içinde olmadım diyen Ahmet Yanık’ın  koymuş olduğu şartlar birincisi İstanbul’daki tüm yapılar kendilerini fes edip İstanbul Erzurum dernekler federasyonun himayesine girmeleri, ikincisi federasyonun genel merkezinin Ankara’ya taşınması  olmuştur.

Bir önceki dönem Erkon genel başkanı MustafaMacit’in kendisinden taleplerinin yazılı olarak bildirilmesini ve yazılı cevap vereceğini bildirmesi sonucu yukarıda saydığım bazı taleplerinin oluğu yazılı metni Erkon’a göndermişlerdir ve sayın Mustafa Macitbu taleplerin neden karşılanamayacağını üç sayfalık bir yazı metniyle kendilerine ayrıntılı bir şekilde açıklamıştır.

Yaşanan bu süreçlerden sonra bizlerin genel kurul sonrası tekrardan göreve gelmemizle birlikte tüm federasyonlarla görüştük ve bu birlikteliğin sağlanması için biz her şeyi yapmaya hazır olduğumuzu gerekirse Erkon başkanlığını ve anahtarını içlerinden istedikleri birine hemen teslim edebileceğimizi beyan ettik. Kocaeli, Bursa, Ege Bölgesi ve Şenkaya dernekler federasyonu tüzüklerinin buna müsait olmadığını ama ilk genel kurullarında tadilatlarını yaparak bu yapıya dahil olabileceklerini beyan ettiler.

Birleşmek için hiçbir şart koşmadıklarını ileri süren İstanbul Erzurum dernekler federasyonu başkanı Ahmet Yanık bana göndermiş olduğu şartları şimdi sizinle paylaşıyorum.

Arkadaş kendince bir delege dağılımı oluşturmuş kendilerine 25, Bursa federasyonuna 25, Ege Bölgesifederasyonuna 25, Kocaeli dernekler federasyonuna 25 delege vermiş, bizim bünyemizde bulunan federasyonlara da 5 er delegeyle adil bir paylaşım şartı ortaya koymuştur.

Birkaç saat sonra teklifini güncelleyerek 75 delege kendilerine ayırıp 25 -30 delege size yeter diyerek yeni bir şart ortaya koymuştur. Bu teklife biz hiç delege istemediğimiz yeter ki birlik olsun cevabımıza karşılıkarkadaş şartlarını biraz yumuşatarak yine kendilerine ve diğer federasyona 25 er delege alıp bizdeki federasyonlara da 10 delege vererek yeni bir şart ortaya koymuştur.

Buradan da anlaşıldığı gibi küçük federasyon başkanı yönetici arkadaşın amacının bu işe çomak sokmak olduğu aşikardır.

Biz Birlikten Yanayız

Bu gün burada birlikten yana tavır koymuş üç vakıf başkanımız ve daha önce orada bulunan  şimdi noter aracılığıyla istifalarını sunmuş 9 derneğimizle beraber yolumuza devam ediyoruz. Söz konusu federasyonda istifa eden Sancaktepe Erzurumlular derneği, Sultanbeyli Erzurumlular Derneği, Ümraniye Erzurumlular Derneği, Tuzla Erzurumlular Derneği, Pendik kaynarca Erzurumlular Derneği, Kurtköy Erzurumlular Derneği, Marmara Oltulular Derneği, Kartal Erzurumlular Derneği ve Tuzla HorasanlılarDerneği olmak üzere 9 dernek daha önceki istifalarına cevap verilmediği için noter kanalıyla ihbarname çekerek oradan ayrılarak yeni bir yapıyla birlik ve beraberliğimize destek vermişleridir.

Avrupa yakasındaki derneklerde kopuşlar var ve birlikten yana tavır koyan tüm dernekler bizimle beraber yol yürümeye devam ediyoruz.

Birlik ve beraberlik için hep birlikte hareket edeceklerini belirten dernek başkanları İstanbul Erzurum Dernekler Federasyonundan istifa ederek Oluşacak yeni birlik altında Erkon bünyesine katılarak Erzurum birliği adına el birliğiyle çalışacaklarını beyan ettiler.