12 Ekim'de Sismik araştırma gemisinin çalışma yürüteceği alan için 22 Ekim'e kadar Navtex ilan edilmişti. Oruç Reis için Doğu Akdeniz’deki Navtex süresi 27 Ekim’e kadar uzatıldı. Oruç Reis’e bölgede Ataman ve Cengizhan isimli gemiler eşlik edecek.

Oruç Reis sismik araştırma gemisi, kıta sahanlığı ve doğal kaynak aramaları başta olmak üzere her türlü jeolojik, jeofizik, hidrografik ve oşinografik araştırmaları gerçekleştirebiliyor.

Tam donanımlı ve çok amaçlı dünyadaki ender araştırma gemilerinden biri olan gemide, 2 ve 3 boyutlu sismik, gravite, manyetik olarak jeofizik araştırması yapılabiliyor. Gemi, 8 bin metre derinliğe kadar 3 boyutlu, 15 bin metre derinliğe kadar iki boyutlu sismik operasyonları gerçekleştirebiliyor.

Navtex nedir?

İngilizce "seyir teleksi" (navigational telex) kelimelerinin kısaltmasıyla elde edilen Navtex, denizcilere uyarı iletmek için kullanılan haberleşme sistemine deniyor.

Her gemi ve teknede bu mesajları alabilecek bir Navtex cihazının bulunması gerekiyor. Mesaj içeriklerindeyse meteoroloji uyarılarından, gemi kazalarına kadar farklı bilgiler bulunabiliyor.

Ülkeler, kendi kara suları içerisinde yaptıkları askeri tatbikat veya özel araştırmaları da denizcilere Navtex üzerinden bildirebiliyor.

Bu kapsamda uyarıları her ülkenin yetkili birimleri tarafından yayımlanıyor. Türkiye'de de yayınlar İstanbul, İzmir, Antalya ve Samsun merkezli olarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Daire Başkanlığı tarafından yapılıyor.