ÖĞRENCİLER ÖMER LÜTFİ METE'Yİ ANLATTI
Gazeteci, yazar, şair ve senarist Ömer Lütfi Mete, Esenler Belediyesi'nin düzenlediği “Gidenlerin Ardından: Ömer Lütfi Mete” konulu panelde, Esenlerli öğrenciler tarafından anıldı.
Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü ve Esenler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleşen programda Esenler’deki öğrenciler, kültür sanat dünyasından her ay farklı bir ismin hayatını araştırarak Esenler halkına anlatıyor. Gazeteci, yazar, şair ve senarist Ömer Lütfi Mete’nin “Hayatı, Eserleri ve Sanat Anlayışı” konu başlıklarında, İbrahim Turhan Anadolu Lisesi öğrencileri sunum yaptı. Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleşen panelin moderatörlüğünü Yönetmen Abdülhamit Güler üstlendi.
'EDİPLER KİMLİĞİ' İLE KALICI ESERLER VERDİ
Ömer Lütfi Mete’nin hayatına dair anekdotlar paylaşan Semanur Akat, Mete’nin İslâm’ın yanlış anlaşılmasından kaygı duyan bir mütefekkir kimliği ile karşımıza çıktığını aktararak, “Ömer Lütfi Mete, inandığı doğruları eleştirilse bile söylemekten çekinmemiştir. Tüm hayatı boyunca terzi çıraklığı, matbaa işçiliği, çeşitli dergi ve gazetelerde mizanpaj sorumluluğu, gazetecilik, öğretmenlik, muhabirlik, spor yazarlığı, genel yayın yönetmenliği, senaristlik gibi çeşitli alanlarda çalışmış ve ürün vermiştir. Bütün bunların birleştiği bir alan olan ‘edipler kimliği’ ile daha kalıcı eserler vermiştir. 2009 yılında vefat eden Mete, geride zengin ve başarılı bir edebî miras bırakmıştır.” şeklinde konuştu.
KURTLAR VADİSİ'NDEKİ 'ÖMER BABA' KENDİSİYDİ
Mete’nin sanatı ve sanat anlayışı üzerine bir sunum yapan Bilge Gargalı, anlatma, yazma, üretme korkusuyla geçen kısa ömründe bir çok eser veren Mete’nin kendi tabiriyle sırtını hep bu aziz millete ve onun birikimlerine yasladığını söyleyerek, “Mete’nin hemen hemen bütün eserlerinde görülen didaktik tavrı, çok sevdiği milletine doğruları anlatma çabasından ileri gelir. Fikir yazılarını bir yana bırakacak olursak romanlarında, öykülerinde ve şiirlerinde hep bu tavrı görmek mümkündür. Türk televizyon tarihinin en çok ilgi gören dizilerinden biri olan ‘Kurtlar Vadisi’ dizisinin senaristliğini yapan Mete'nin, kendi gerçekliğinden yola çıkarak hayat verdiği ‘Ömer Baba’ karakteri bu anlamda önemlidir. Dinî ve millî birikimiyle bir bilge kimliği taşıyan Ömer Baba, o güne kadar Türk televizyonlarında görülmeyen bir karakteri insanımızın hayatına taşımıştır. Yaşanan olayları dinî konulardaki derin bilgisi ve milletine karşı duyduğu derin sevgisiyle yaklaşan ve ana karakterlere en sıkıştıkları zamanlarda yol göstermeyi başaran bu bilge kişilik, Mete’nin özlediği ve istediği toplumsal yapımızı yansıtma özelliğini taşır.” dedi.
ÖZLENEN ROL MODELLERİ İÇİNDE BULUNDURUR
Ömer Lütfi Mete’nin eserleri konulu sunumuna Mete’nin “Gülce” isimli şiirini okuyarak başlayan Saliha Alphan ise, Mete’nin kitaplarının yanı sıra dizi ve film senaryolarının da önemli bir yeri olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:
“Mete, Deli Yürek, Kurtlar Vadisi, Bizim Ev, Hayat Bağları gibi dizilerle Türk toplumunun en çok izlediği yapımlara imza atmıştır. Deli Yürek’teki ‘Kuşçu’, Ekmek Teknesi’ndeki ‘Fırıncı Nusret Baba’, Kurtlar Vadisi’ndeki ‘Ömer Baba’ gibi karakterlerin izleyiciye taşıdığı milli ve manevi değerler o güne kadar hiçbir televizyon yapımının yapamadığı özellikler barındırır. İzleyicinin karşısına bilge bir kimlikle çıkan bu karakterler, toplumun çoktan beridir özlediği rol modelleri içinde bulundurur.”