Kültür ve Turizm Bakanlığı, tanıtım çalışmaları kapsamında Türkiye'nin en güçlü ve en popüler 10 sokak yemeği açıklandı. Türkiye'nin gastronomi merkezi olmasına rağmen sokak yemeklerinin de çok lezzetli olduğu vurgulandığı listenin açıklama yazısında, "Türk halkı göçebe bir geçmişe sahiptir ve bu, sokak yemek kültürünün ülke genelinde son derece zengin ve popüler olmasının ana nedenlerinden biridir" ifadeleri yer aldı. İşte Türkiye’nin en popüler sokak yemeği…

1-SİMİT

Çıtır ve gevrek lezzetiyle kahvaltı sofraların olmazsa olmazlarındandır. Yaklaşık 250-300 kaloriye sahip simit proteinli ve lifli besinlerle birlikte diyet programlarında da yer alır.
Türkiye’nin tercih edilen lezzetleri arasında yer alır. Peynir ve çay ikilisiyle birleşen enfes bir tadı damakta bırakan bir uyum ortaya çıkarır. Yalnızca kahvaltılarda değil, ara öğünlerde tercih edilebilir.

2 - BALIK EKMEK

Balık; zengin vitamin içeriği ve güçlü besin değeri bakımından hem çocukların hem de yetişkinlerin düzenli olarak tüketmesi gereken bir besindir. Balığın lezzetli olmasının yanında vücudumuza birçok faydası bulunmaktadır. Sıcak, ızgara balık, taze yeşillik ve soğan ile taze bir somunun çekici kokusu ile yoldan geçenleri davet ediyor.

3 - KESTANE

Fosfor magnezyum klor, kalsiyum demir, sodyum ve özellikle potasyum mineralleri ile B1, B2 ve C vitaminlerini içermektedir. Kestane, soğuk havaların en vazgeçilmez lezzetlerinin başında geliyor.
Kestane hem besleyici hem de oldukça lezzetlidir. Kestane şeker, közlenerek, çiğ gibi pek çok şekilde tüketilebilmektedir. Kışın , vazgeçilmez enfes bir sokak keyfi. Türkiye’nin hemen her ilinde kestane satıcısı bulmak mümkündür.

4- TANTUNİ

Mersin’in meşhur lezzeti tantuni hemen hemen herkesin damak lezzetine hitap eden Tantuni; kıyılmış et, tavuk ikilisi domates, maydanoz, yeşil biber ve soğan ile eşsiz bir lezzet ile yapılır.Türkiye’nin hemen her yerinde bu lezzeti tatmak mümkündür.

5 - MİDYE DOLMA

Midye selenyum, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor ve A, B1, B2, B6, B12 ve C vitaminleri yönünden çok zengindir. Midye dolma en sevilen ve Türkiye’ye özgü sokak lezzetlerinin başında geliyor. Meze olarak tüketilebilir, atıştırmalık olarak da yenebilir. 

6 – KUMPİR

Kumpir en sevilen ve en lezzetli sokak lezzetlerinin başında gelir. Kumpirin temel malzemeleri patates, tereyağı ve kaşar. Fırında ya da közde pişirilen, içine tereyağı ve kaşar peyniri, üzeri bin bir çeşit malzemeyle süslenmiş sevilen lezzetinin yanında oldukça doyurucu, besleyici ve faydalı bir yiyecektir.

7 - TAVUKLU PİLAV

Tavuk-pilav ikilisi her yaştan insanın severek tükettiği bir lezzettir. Klasik Türk mutfağının vazgeçilmezlerindendir. Günümüzde ise muhteşem bir sokak lezzetine dönüşmüştür.

8 - ÇİĞ KÖFTE

Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden olan çiğ köftenin aslı yağsız kuzu kıymasıyla olur. Etli ya da etsiz yapılabilen, türküler eşliğinde yoğurularak kıvamını anlamak için tavana atılan bir ritüel havasındadır.

9 - BUZLU BADEM

Yaz akşamlarının en otantik yiyeceklerinden olan buzlu badem, önce tatlı badem içinin iç kabuklu haliyle suyla ıslatılıp kabartılmasından sonra ya iç kabuklu olarak ya da iç kabuğu soyulup beyazlatılmış haliyle parça buzların üzerine konulur ve bir tepsi üzerinde servis edilir.

10 – ŞALGAM

Şalgam, Brassicaceae familyasına ait yuvarlak, elma büyüklüğünde bir kök sebzedir. Ülkemizde yaygın olarak kış aylarında tüketilen A, C, E, K, B6 vitaminleri ve kalsiyum, demir, potasyum, fosfor, magnezyum olmak üzere birçok mineral ve bileşen içermektedir.