HAVELSAN mühendisleri ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı uçak bakım teknisyenleri, Türk Hava Kuvvetlerinin en önemli vurucu gücünü oluşturan F16 uçaklarının her zaman hazır tutulması ve bakım personelinin eğitim düzeyinin en üst seviye çıkarılması için F16 Arıza Giderme Eğitim Simülatörü geliştirdi.

HAVELSAN'da söz konusu çalışmalar, Simülasyon, Otonom ve Platform Yönetim Teknolojileri Genel Müdür Yardımcılığı bünyesinde yürütülüyor. Jet Uçak Sistemleri Program Müdürü Koray Uyar açıklamasında, F16 Simülatör Tedarik Projesi ile Hava Kuvvetleri Komutanlığının F16 simülatörleri konusundaki en büyük destekçisi olarak sorumluluk üstlendiklerini belirtti.

BİRİNCİ AŞAMADA SİLAH TAKTİK EĞİTİCİLERİ TESLİM EDİLDİ

Projenin birinci aşamasında pilotların tam görev simülatörleri ve silah taktik eğiticileri teslim ettiklerini belirten Uyar, bu kapsamda 6 farklı ana jet üs komutanlığında 6 tam görev simülatörü ve 20 silah taktik eğiticisi ile Hava Kuvvetlerinin dünyada eşsiz bir simülatör altyapısına kavuşmasını sağladıklarını söyledi.

İKİNCİ AŞAMADA EĞİTİM ALTYAPISI GELİŞTİRİLDİ

Projenin ikinci aşamasında ise uçak bakım teknisyenlerine yönelik eğitim çözümleri geliştirdiklerini dile getiren Uyar, "F16 uçağı Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Türkiye`nin en büyük vurucu ve savunma güçlerinden birisi. Projenin ikinci aşamasında arıza durumunda uçaklarımızın en kısa sürede arızalarının tespit edilip faal hale getirilmesi için gerekli olan eğitim altyapısını geliştirdik" dedi.

ÜRETİCİYE TEKLİF VERİLDİ

Koray Uyar, simülatörün geliştirilmesinin son aşamada olduğunu, bu sene sonu itibarıyla Hava Kuvvetleri Komutanlığına teslim etmeyi planladıklarını söyledi.

Tamamen yerli ve milli kaynaklarla geliştirdiklerini vurgulayan Uyar, "Bu simülatörü sadece Hava Kuvvetlerine teslim etmeyi değil, dünyadaki birçok F16 kullanıcısına da satmayı planlıyoruz. Bu konuda da çalışmalarımız devam etmekte." dedi.