ugurgencer4134 @ gmail.com

Kiracılar oturdukları evlerinden yüksek kira artışı yapan tatlı su kurnazı ev sahipleri yüzünden evlerini terk edemiyorlar. Huzursuzluk çıkmasın diye ev sahiplerine boyun eğiyorlar.

Ev sahiplerinin kira artışına dayanamayan kiracılar oturdukları muhitte kiralık evleri araştırdıklarında ise kendi ödedikleri kiradan daha yüksek fiyatlarla karşılaştıklarından pes etmek zorunda kalıp kira artışlarını mecburen kabullenmek zorunda kalıyorlar.

Fırsat bu fırsat diyerek kiracısını evinden çıkaran mal sahipleri ise evlerini piyasa değerini göz önüne alarak fiyatları yükseltiyorlar.

Dolayısıyla kiracılar evinde oturdukları ev sahibinin fiyat artışlarına çaresiz kalıp seslerini çıkaramıyorlar. Yeni ev tutacak olan da ev bulduğunda fiyata bakmaksızın ağır yükün altına girip kafasını sokmak zorunda kalıyor. Sonuçta kimsenin sokakta kalacak hali yok!

Bence kiralık ev sorunu zincir, halka marketlerin barkod sorunundan daha önemli. Kiracı bedelini düzenli ödediği evinde her sözleşme dönemi stres yaşamak, huzursuzluk yaşamak, ayak bacak oyunlarıyla mücadele edip didişmek zorunda değil.

Durum böyle olunca fırsatçı mal sahipleri Yunus Emre’nin sürekli ağızlarından düşürmedikleri ancak uygulayamadıkları “Mal sahibi, mülk sahibi, Hani bunun ilk sahibi. Mal da yalan, mülk de yalan, Var biraz da sen oyalan.” Sözünü unutuyorlar.

Dünyalık emanet mallarınızı kendinizin zannetmeyin!

Onu veren bir gecede almasını bilir fazla kıpraşmayın

Çeşitli entrikalarla zam için kıracınıza zulüm etmeyin

Gün gelir zülum ettiğinizle aynı ateş başında ısınır

Aynı kaderi paylaşırsınız.

Yaşananlardan biraz olsun ibret alın

Sadece fırsatçılık yapan ev sahipleri değil iş yeri sahipleri de aynı değişen bir şey yok! Zihniyet değişmedikçe aç gözlülük var oldukça bizim ülkemizde bu durum kolay kolay değişmez. Elini kalbinin üstüne koyup vicdanını bulamayanlar siz minareyi çalıp kılıfını hazırlasanız da benim devletim her zaman 18 yaşında...

Bu ay fahiş fiyatlar uygulayan fırsatçılar, kraldan çok kralcılık yapanlar, çile çektirip, hanelerde huzursuzluk yaratanlar haydi şimdi elde ettiğiniz konut ile işyeri kira kazançlarınıza ilişkin beyannamelerinizi verme zamanı.

2022 yılında elde edilen ve 2023 yılı mart döneminde beyan verilmesi hayırlı olsun. Hesaplarınıza yatan, yangından mal kaçırırcasına %25 üzeri zam yapan fırsatçılar şimdi kendi yaptığınız fırsatçılığı beyan edip kendinizi ihbar etme zamanı geldi.

Normal şartlarda TÜFE verilerine göre hesaplanan kira artış oranları, hükümet tarafından getirilen uygulama sonrasında yüzde 25'le sınırlandırılmıştı. Buna göre; 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen sözleşmelerde, kiracıya yüzde 25'in üzerinde zam yapılamayacak denmişti. Bakalım kural tanımayıp bir de üstüne yüzde 100 zam yapanları görelim.

Trafikte radar, kural ihlali yapan sürücülere nasıl ki ceza işlem uygulanıp adrese tebliğ ediliyorsa darısı can yakan alenen fırsatçılık yapan ev sahiplerine uygulansın. Aksi halde kiralarda yapılan artışlarla ilgili insani olarak baş edilebilmesi mümkün değildir. 

Evi olmayan kira artışlarından gelecek kaygısı yaşayan vatandaşların ferahı için denetlemelerin Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Gelir İdaresi Başkanlıkları ve Vergi Dairesi Müdürlüklerince sıkı bir şekilde süzgeçten geçirilerek denetlenmesi lazım. Bu işin başka yolu yok.

Yazık!

Deprem olunca “kirayı”

Virüs olunca “gıdayı”

Ramazan olunca “pazarı” 3 katına çıkaran insanlıktan nasibini almamış olanlar insanların aldığı asgari ücretten fazla kira isteyenler çaresiz bıraktığınız bu insanlar ne yiyecek ne içecek diye hiç düşündünüz mü?

Unutmayın! Kimsenin yaptığı kötülük yanına kar kalmaz.

Kimse gücüne kuvvetine, zorbasına ve dayatmasına güvenerek kötülüğe yönelmesin. Allah’ın adaleti er ya da geç mutlaka tahakkuk eder, kimsenin yaptığı yanına kalmaz. Unutmasın ki, Allah (imhal) eder, ama (ihmal) etmez.

                             14 Mart Tıp Bayramı

İnsanı yaşatmayı ve insanın acısını azaltmayı, insanlığa daha nitelikli bir yaşam sunmayı amaç edinen, saygın ve onurlu mesleği büyük özveriyle yerine getiren insan yaşamına saygıyı ifade eden tıp çalışanlarımızın 14 Mart Tıp bayramını kutluyor başarılar diliyorum.

 

Kalın Sağlıcakla,