Esenler Belediyesi Şehir ve Düşünce Merkezi'nin öğrencilerde şehircilik bilinci oluşturmak, çevreye karşı sorumluluk ve farkındalık kazanmalarına katkı sağlamak ve kentsel aidiyet hissini geliştirerek yaşadığı şehre sahip çıkan ve kadim medeniyetinin değerlerini geleceğe taşıyan bireyler yetiştirmek amacıyla hayata geçirdiği "Şehir Dersleri" başladı.

UZMAN AKADEMİSYENLERDEN ÖĞRETMENLERE EĞİTİM

Esenler Belediyesi ve Esenler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün hazırladığı "Şehir Dersleri" projesi kapsamında Esenler'deki tüm liselerin 9, 10 ve 11. sınıf öğrencileri, Şubat ve Haziran ayları boyunca şehirlilik bilincini kazanmaları amacıyla eğitimler alacaklar. Yaklaşık 12 bin öğrencinin "Şehirli Olmak", "Çevreyi Tanımak", "İyi Komşuluk", "Geleceği Kurmak", "İnsani Temel Haklar" ve "Millî Kültür Değerleri" başlıkları altında alacakları eğitimleri, 39 öğretmen verecek. Bu kapsamda öğrencilere ders verecek öğretmenlere, alanında uzman akademisyenler tarafından iki gün boyunca eğitim verildi. Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleşen eğitimlerde Prof. Dr. Ümit Meriç, Prof. Dr. Recep Bozdoğan, Doç. Dr. Aynur Atmaca Can, Prof. Dr. Köksal Alver ve Dr. Coşkun Yılmaz öğretmenlere seminer verdi.

İki gün süren seminerlerin sonunda düzenlenen kapanış programına Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Nurettin Aras da katıldı.

ŞEHİR FARKINDALIĞI KAZANACAKLAR

Programda konuşan Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, Şehir Dersleri'nin kendisini çok heyecanlandıran bir proje olduğunu belirterek, "Geçen sene Esenler'de öğrencilerle buluştuğumuzda onlara, 'Esenler'in kaç mahallesi var, nüfusu ne?' diye sordum. Gördüğüm manzara üzücüydü. Bunun için çocuklarımıza nasıl bir şehirde yaşadıklarını anlatmak zorundayız. Bu anlamda bu proje beni çok heyecanlandırıyor. İstanbul'un en genç nüfusuna sahip ilçe olarak, 'Şehir nedir?, Şehirli kimdir?, Şehirde nasıl yaşanır?'ı anlatmamız gerekiyor. Çocuklarımız nerede yaşadıklarının  farkına varacaklar, bu farkındalıkla beraber kendilerinin nasıl var olacaklarını bilecekler ve toplum olarak şehirde yaşamanın önemini öğrenmiş olacaklar" diye konuştu.

BİR YILDA BİLE ÇOK BÜYÜK MESAFE KAT ETTİK

Projede en önemli paydaşlarının öğretmenler olduğunu söyleyen Göksu, şehrini seven çocukların geleceği nasıl inşa edeceklerini şöyle anlattı:

"Burada sizler bizim çok önemli yol arkadaşlarımızsınız. Önce İstanbul'u a'dan z'ye bizim öğrenmemiz lazım. İstanbul'da her gün yeni bir şey keşfediyorsunuz. Bu keşfettiklerimizi çocuklara aktarırsak, bu şehrin geleceği için çok önemli bir şey yapmış olursunuz. Çocuklara şehir ve şehirli olma farkındalığı oluşturursak; idrak, inşa, ihya ve tevarüs kavramlarını yerine getirmiş oluruz. Çocuklar, bu şehrin medeniyet kuran bir şehir olduğunu bilirse yere tükürmez. Otağ-ı Hümayun'un ne olduğunu bilirse, oranın bir betondan ibaret olmadığını, kendi ecdadının Batı'ya adaleti götürmek için askerin toplanarak ruh verdiği mekan olarak görürse, beton dedikleri yere farklı bakarlar ve idrak budur. 2009'da belediye başkanı seçildim. 2010 yılında Esenler'in her tarafına lale diktik, lale soğanını söktüler ama aynı Esenler'e 2011'de lale diktik, bir yaprağını dahi koparmadılar.  Bu şehirde yaşayan çocuklar, bu şehrin farkına varsınlar. Bu şehrin farkına varırlarsa, o zaman bu şehir geleceği inşa edebilir."

MAHALLE KÜLTÜRÜNÜ DE GELİŞTİRECEK

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı da "Şehir Dersleri" projesinin mahalle kültürünü de geliştireceğine vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı:

"İnsanlar yaşadıkları şehirlerden önce memleketlerini çok önemsiyorlar haklı olarak ama yıllarca yaşadıkları mahallelerini de sevmeliler. Kentleşmeyle birlikte mahallelerini sevecek ve birlikte mahalle kültürünün oluştuğu çok önemli bir dönem yaşamamız gerekiyor. Yöneticinin de şehrini sevmesi, sahiplenmesi, onun değerleriyle bütünleşmesi çok önemli. İşte bir belediye başkanının kendi şehrini sevmesi ve sahiplenmesinin çıktıları sayılarla ifade edildi. Bu projeyle, yaşadığımız mahalleden başlamak üzere, mahallemizi daha yaşanabilir hale getirme, ortak değerler geliştirmenin bereketinin şehre yansıyabileceğine inanıyorum. Bu konuda ufuk açan metinler, kitaplar okunması, tartışılması, yarışmalar, karikatür çalışmaları, dijital paylaşımlar, mobil uygulamalarla bir şehrin nasıl dönüşebileceğini vurgulamak çok anlamlı olacak. İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü olarak bu projeye her zaman destek olacağız. Bu çalışmanın bütün ilçelerimize yayılmasını da heyecanla bekleyeceğiz."

ÖĞRENCİYE DE, ÖĞRETMENE DE FAYDALI BİR PROJE

Şehir Dersleri'nin öğretmenlere ve öğrencilere çok şey katacağını söyleyen Doç. Dr. Aynur Atmaca Can, "Mekanla ilgili çok söz, çok hikaye ve bilgi var ama bu bilgiyi süzmek, rafine etmek ve bunu kullanılabilir, dönüştürülebilir bilgi notuna, bakış açısına taşıyıcı bir bakış açısı geliştirmek eğitimci adaylarda ve bunun öğrencilere dönük geliştirilmesi çok değerli bir süreç. "Şehir Dersleri" projesi, eğitmenlerin eğitimini hedefleyen ve şehre ait düşünme, duygulanma boyutlarını çeşitli biçimde eğitimcilere ve öğrencilere aktarılması noktasında faydalı bir proje" şeklinde konuştu.

GÖKSU'NUN ARAŞTIRMALARI ESENLER'E ÇOK KATKI SAĞLADI

Esenler Belediye Başkanı Göksu'nun yaptığı toplum araştırmaların Esenler'e büyük faydası olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ümit Meriç, "Tevfik Göksu Bey, sosyal araştırmaya son derece önem veren ve bu konuda başarıları olan bir insan olarak bu göreve geldi. Toplum araştırmalarının Esenler'e çok büyük bir faydası olduğunu görüyorum. Başka hiçbir belediyede görmediğimiz bir aktiviteyle her kesimden insanı iki günü bir olmayacak şekilde hazırlıyor ve bu şekilde sadece Esenler'in maddi yapısına değil, kültürel ve sanatsal yapısına da katkıda bulunuyor. Bu tür organizasyonların insanların yetişmesi açısından çok faydalı olduğu kanaatindeyim. Dolayısıyla diğer belediyeler, Esenler Belediyesi'nden bu konuda çok şey öğrenmeli" ifadelerine yer verdi.