ugurgencer4134 @ gmail.com

Kim kimdir belli değil

Camlar siyah

Ön sağ koltuk öne yatık

Ön ve arka tarafları çakarlarla dolu hususi araçlar

Trafikte kol geziyor!

Sağından solundan geçerek Emniyet şerit ihlali yapıyorlar!

Emniyet şeridi üstünde yol boyu EDS kameraları olsa bile yardıra yardıra gidiyorlar.

Birçoğu ekip gördüğünde çakarlarını kapatma gereği duyuyor olsa da birçoğu gerek bile duymuyor!

Kimin geçit üstünlüğü var

Kim emniyet şeridi ihlali yapar

Kime siren çalınca yol verilir anlamadım gitti.

İstanbul trafiğinde özellikle arkana gelen çakarlı sivil araçlar “zart zurt” ses çalarak yol istiyorlar.

Gerçekten yol vermek mi gerekir? Yoksa vermemek mi gerekir? Anlamadım gitti.

Benim bildiğim çakar ve sireni ambulans, itfaiye, polis, jandarma, AFAD, yol yapım resmi araçları yalnızca görevli oldukları süre içerisinde kullanabiliyorlar.

Kısacası bir olay karşısında gecikmesinde sakınca olan resmi birimlerin araçlarında çakar, tepe lambası ve siren kullanım hakkı olduğunu hep biliyoruz.

Ancak İstanbul trafiğine ne zaman çıksam geçit üstünlüğü olanların çok fazla olduğunu görüyorum.

Karayolları Trafik Kanunu'nun 71'inci ve Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 141'inci maddesinde, acil durum ve zorunlu hallerde geçiş üstünlüğü verilen ambulans, itfaiye ile kolluk kuvvetleri araçları sıralanarak, bu üstünlüğün hangi durumlarda ve nasıl kullanılacağı belli.

Çakarlı araçlara, özellikle yoğun trafik saatlerinde hakkı olmadan sırf kaçmak için hususi araçlarda kullanan sürücülere sıkça rastlıyoruz. Diğer sürücüleri rahatsız eden aynı zamanda da trafiğin akışını olumsuz etkileyerek sürücülerin dikkat ve motivasyonunu bozan çakar lamba uygulamalarının daha sık yapılması gerekmektedir.

Bu konuda daha etkin denetimler gerçekleştirilmesi özellikle çakar cezalarının daha fazla artırılması gerekiyor. Devlet yetkilileri bu durumla ilgili daha sıkı bir şekilde mücadele etmelidir. Kontrol noktalarında yapılan denetimlerde usulsüz çakar kullanımına cezalar kesiliyor olsa da usulsüz çakar takanlar mutlu kesim olduklarından 2023 cezası bence caydırıcı gelmiyor ve kimse aldırış etmiyor.

 

Kalın Sağlıcakla,