ugurgencer4134 @ gmail.com

Bir atasözü der ki;  “Öfkeyle kalkan zararla oturur.” Evet, günümüz şartlarında öfkeyle kalkan zararı sadece kendisine değil(!) Hepimize veriyor. Toplum olarak şiddet hayatımızın her anına yansır oldu. Gözümüzün önünde bile her an bir şiddet olayı olacakmış gibi tedirgin olmamız dengemizi bozuyor. Duyduğumuz şiddet olayları da içimizi karartıyor.

Nedeni ne olursa olsun yeryüzünde hiçbir canlı şiddeti hak etmemektedir. Sevgi dolu bir dünya’da hiçbir şiddete maruz kalmadan yaşamak hepimizin temel hakkıdır.

Acı ama gerçek toplum içinde meydana gelen her şiddet beraberinde şiddet doğuruyor. Dikkat edin yurt genelinde meydana gelen bir şiddet olayının peşine bir yenisini kesinlikle ekliyor.

Şiddet olayları evlere, aileye, çoluk çocuk demeden herkese zarar veriyor.

Yuvalar yıkılıyor, ocaklar sönüyor.

Hepimizin canı sıkılıyor.

Sakin olup sinirlerimize hakim olan bir toplum ne yazık ki; olamadık.

Meydana gelen olaylardan ibret almadan “bana bir şey olmaz”,”benim başıma gelmez” diyerek gülüp geçiyoruz. Aslında benim başıma gelse ne yaparım sorusunu kendimize sormak aklımıza gelmiyor!

En ufak bir şiddet olayında tek sorunun “kanunlarda” olduğunu düşünüyor, eleştiriyor olsak ta hiç kendimizi sorgulamıyoruz? Şiddet olaylarında sığınılacak ilk limanın adresi resmi kurumlar olduğunu unutuyoruz.

Güzel yaptığımız tek şey 8 Mart Dünya Kadınlar Günü,25 Kasım Dünya Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Gününde boy göstermek oluyor. Sokaklarda çiçek dağıtan belediye başkanları, siyasiler, sivil toplum örgütleri olsa da 5393 sayılı Belediye Kanunu'na göre nüfusu 100 binin üstünde olan belediyeler, kadın sığınma evi açmak zorunda olduklarını unutuyorlar? Biride çıkıp sormuyor? Herkes coşku verme derdine düşmüş eksik yok, sorun yok, şiddet yok, televizyonlarda haberlerde şiddet haberi izlediğimizde “vah vah”, sosyal medyadan iki satır “ah ah” yazıp geçiştiriyoruz.

Her geçiştirdiğimiz bir yenisini ekliyor sonu gelmiyor. Sivil toplum örgütleri, siyasiler, muhtarlar, kurumlar, sosyal sorumluluk üstlenecek herkesin elini taşın altına sokması gerekiyor. Komşusunun kapısında iki polis gören delikten bakıp içeri girerse, oturduğu yerde şiddet olayı görüp görmezden gelir, şiddet olayı duyup duymazdan gelinirse bu sorun asla çözülemez.

Fiziki veya sözlü şiddeti hiç bir canlı hak etmiyor! Ne insan ne de bir hayvan…

Zorla güzellik olmadığını, kabullenmeyi, tehdit, şantajla bir yere varılmayacağını bilmiyoruz. Haklı olduğumuz zaman hakkımızı hukuk yoluyla aramayı bilmeyecek kadar şiddete meyilli, atarlı, çirkef, tez canlı davrandığımız için çoğu kez haklıyken haksız duruma düşüyor meydana çıkan olumsuzlukları görüyor, duyuyoruz. 

Dayakla, şiddetle varılacak yer ya hastane, ya mezarlık ya da parmaklıkların arkası olur. Tüm bu olumsuzluklardan biri yaşandığı zaman sorun çözülüyor mu? Elbette hayır! Peki, o halde bu öfke, şiddet neden. Her şiddet anı sonunu düşünerek varsa çoluk çocuğun, yoksa aileni göz önüne getir. Çok daralıyorsan bir mezarlık ziyareti veya yoğun bakımda cihaza bağlı yaşam mücadelesi veren birini görmek yaşadığın derdin dert olmadığını gösterecektir.

Şiddet olaylarında sadece “ŞİDDETE HAYIR” demekle bu sorun çözülemez. Şiddete uğrayan kişinin başta kendisi, ailesi, akrabası, gören duyan, tanık olan komşu, öğretmen, doktor v.b herkes sorumludur.

Bay bayan fark etmiyor eşinden şiddet gören ister bayan, ister erkek olsun ortada fiziki veya sözlü şiddet varsa her türlüsüne karşıyım.

"Uzakta yaşanan uzakta kalmayacak! Bugün ilgilenmediğin öfkeli bir gün ya hastanede, ya trafikte ya da başka bir yerde senin veya bir yakınının karşısına çıkıp zarar verecektir."

"Bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın" düşüncesi olduğu sürece bizim toplumumuzda daha çok canlar yanar, ocaklar söner, boyunlar bükülür, gözlerden akan yaşlar sel olur SÜZÜLÜR.

Cep telefonlarına çok basit bit yöntemle indirilen kadınların ve çocukların maruz kaldığı şiddet, taciz gibi kötü eylemleri birazda olsun engellemek için kullanılan KADES (Kadın Destek) isimli TC. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen acil durumlarda ilk aklınıza gelecek, tek bir tuşla olduğunuz yeri kolluk kuvvetlerine bildirecek acil müdahale uygulaması kendinizi ve sevdiklerinizi güvende hissettirir.

 

Yerelden, Ulusala