turancevik @ gmail.com

 Kitaplar bizim eksik kalan yanımızdır. Yani bizi tamamlayandır. Bütün eksik kalan yanlarımızı kitaplar tamamlar. Bu yüzden kitapsız ev, kütüphanesiz şehir, insansız dünya misalidir.

 Ben kitaplarımı, çeyizlerim olarak ifade ediyorum. Bilirsiniz evlerde çoğu zaman evin hanımefendisi kitaplara koyacak yer bulamaz. Kitaplar birer fazlalık, ilk vazgeçilecek eşya olarak muamele görür. Bu durumlarda evin hâkimine cesaretle söyleyebildiğim tek ve en güzel kelime ben senin çeyizlerine karışmıyorum, onlarda benim çeyizlerim oluyor. Bu şekilde şimdiye kadar durumu kazasız belasız götürdük.

 Dünyanın en güzel kokularından biri kitap kokusudur. Yeni matbaadan çıkan bir kitabı elinize alıp kokladığınızda aldığınız haz, sanırım ancak insanın yeni doğan bebeğini ilk kucağına aldığında iliklerine kadar hissettiği kokuyla eşdeğerdir.

 Renksiz hayatımızın “elvan-ı seb’ası”dır kitaplar. Geleceğimizi aydınlatan kandillerdir kitaplar. Yönünü kaybetmiş kaptanın pusulasıdır kitaplar.

 Yalnızlığımızın yarenidir kitaplar. Yara açılan kapımızdır kitaplar. Yaralarımızın hekimidir kitaplar. 

 Leylası kitap olanların hayatları; kitap olup okunan, kahramanlıkları dilden dile dolaşan hakikat erenlerinin, gönül dostlarının hayat hikâyeleri gibidir. Yani leylası kitap olanın aşkı hakikat olur.

 Osman gibi leylası kâinatın kitabı olanlar var. Fuzuli gibi leylası şiir olanlar var. Mevlana gibi leylası Şems olanlar var. Mevlana’nın Şems’e olan aşkı Allah’a olan aşkının miyarıdır. Mehmet Akif gibi aşkı millet olanlar var. Mehmetçik gibi aşkı vatan olanlar var.

 Benim de aşkım kitaplar. Kitaplarda kendimi buluyorum. 

 Kitapsızlık ne hazin bir işkence. Bazen internet üzerinden kitap okumaya çalışıyorum. Ne tat alabiliyorum, ne kitabı sonuna kadar okuyabiliyorum. Aynen yüksek tansiyon ve şeker hastalarının tatsız tuzsuz yemekten aldığı haz kadar dersem yeridir. 

 Kitabı el üstünde tutmalıyım, aşıkın maşuka kavuşması gibi, kokusunu içime çekmeliyim. Gözlerimle her ayrıntısını hatmetmeliyim. Başucumda, elimi uzattığımda dokunabilmeliyim. Dokunabilmeli hayatımıza. 

 Her okuduğun sayfa, hayatında açılan yeni bir beyaz sayfadır. Seni kıskanmaz, alabildiğin kadar her şeyi cömertçe önüne serer. Sen sevdikçe asla seni terk etmez. Başın dara düştüğünde sana kılavuzdur. 

 Onunla hayat anlam kazanır. Onunla üstesinden gelirsiniz dünyanın sorunlarının. Onunla hayat basamaklarını birer birer adımlarsınız. Fikirlerin kemal noktasıdır kitaplar.

 Kocam evlerinizde kitaplara yer açın, kitaplarla kucaklaşın. Kitapsız ev çöl gibidir. Leyla da çölde seraba benzer. Hayaliyle yetinmeyin, hayatınıza alın.