Nedir bu takviye ve vitamin kullanımı?
“Depo” deyince aklımıza hemen her gün zam gelen yakıt ve sonrasında yangından mal kaçırırcasına benzinliklerde oluşan kuyruklar geliyor olsa da benim bahsedeceğim bilinçsiz kullanımlarda sağlığımızı olumsuz etkileyebilecek olan vitamin depoları olacaktır.
Artık etrafımızda sık sık vitamin takviyesi amacıyla hap kullanan insanlara rastlar, pek çok platformda da reklamını gördüğümüz bu ürünlerin yüzlerce çeşidini albenisi olan rengârenk ambalajlarıyla eczane raflarında oldukça fazlasıyla görür olduk.
Peki, bu hapları kullanmanın ne kadar sağlıklı olduğunu sorgulamak gerekirken kullananların neden, niçin, kimin tavsiyesiyle kullandıkları elbette tartışılır. Testler sonucunda doktor kontrolünde kullanılanlara bir şey diyemeyiz ancak gelişigüzel bilinçsizce kullananlara da neden kullandıklarını meraktan sormak isterim.
Fiyatları yüksek olan takviye edici vitamin hapları gördüğüm ve duyduğum kadarıyla günümüzde oldukça revaçta. Pek çok insan daha dinç ve zinde olmak, bağışıklık artırmak, eklemleri korumak, yaşlanmayı önlemek, cilt canlılığını artırmak adına vitamin takviyelerine başvuruyor. Ancak bu ne kadar doğru? Piyasada oldukça yoğun olan bu takviye ilaçlarının hangisi kullanılmalı? Hangisi kullanılmamalı?
Bakıldığında tamamı yasal mevzuatlara uygun görülüyor, ancak artık internet üzerinden bile satışı yapılan bu ilaçları satanlar, üretenler, her birini raflarına alanlar ne sıklıkla denetleniyor bunu sorgulamak bizim gibi duyarlı tüketicilere düşüyor.
Uzmanlar takviyelerin hekim kontrolünde ve yeterli dozda kullanılması gerektiğinin altını çizerken bizim toplumda hâlâ bilinçsiz olarak kendince çare amaçlı kullananlar var!
Uzmanların bile vitamin hapları konusunda farklı ve zıt görüşleri varken neye dayanarak satın alınıyor? Ve hangi cesaretle kullanılıyor? Anlamak mümkün değil. Çünkü sadece bu tip ilaçlar eczanelerde değil internet ortamında bile satılıyor. İnsan sağlığı “uyma akıl” hatasını kaldırmaz!
Sadece vitamin ve takviye ilcaları değil elbette son zamanlarda bir de bel, eklem, boyun, ayak ağrılarına yönelik çok sayıda krem çeşitlerini reklamlara da sosyal medyada görüyor şahit oluyoruz. Çünkü ister istemez reklam amaçlı verildiğinden karşınıza çıkıyor.
Hatırlarsanız bir dönemde fazla türeyen Internet'te, televizyonlar da satılan zayıflama ilaçları moda olmuş ve çoğu kişi ne olduğu belirsiz bilinçsiz kullandıkları zayıflama ilacı kullanmanın bedelini canlarıyla ödemişlerdi.
Artık hastalıklarla mücadele konusunda vücudumuza yardımcı olan vitamin, omega yağları, mineraller ve benzeri besin içeriklerini gıdalardan değil, takviye için yapılmış haplardan veya içeceklerden alabiliyoruz. Bu haplar aslının yerini ne kadar tutuyor o da tartışılır?
Kalın Sağlıcakla...