Tüm canlılar içinde farklı koşullara en kolay uyum sağlayan insanoğlu. Bununla beraber rahata en kolay alışan ve yaşanılan zor zamanları da en kolay unutan.
Ben bu yazıda unuttuklarımızı hatırlatmayacağım olanların altını çizeceğim. Siz bunları okurken eskiden ne olduğunu zaten hatırlarsınız hatırlayamazsanız da Saki Akyüz’ün yazısını bir kere daha okumanızı tavsiye ederim.
Neredeyse bir yılını doldurmakta olan salgın sürecini dünyada en iyi yöneten ülkelerden biri olduğumuz herkesçe aşikar. Ne büyük bir onur ki Amerika ve Çin’den sonra Kovid-19 konusunda en çok aşı projesi üreten üçüncü ülke durumundayız.
Ülke olarak eskiden yeraltı ve yer üstü zenginliklerimizle övünürdük sadece bu aynı zamanda bizim bir hammadde kaynağı ve dünya teknolojilerinin pazarı seviyesinde tutan bir söylemdi. Bugün ise “ Her medeniyet kendi teknolojisini, her teknoloji kendi kültürünü ve değerini üretir” diyen bir Cumhurbaşkanımız var hamdolsun. Bu söz de gösteriyor ki hedef; Türkiye’yi kritik teknolojilerin pazarı değil üreticisi yapmak.
Eğitim konusuna gelince yine salgın sürecinde Milli Eğitim Bakanlığımız bilim kurulunun yerinde kararları ile okullarda yüz yüze eğitime ara verilmesi kararı aldı ve hemen ardından hızlı bir planlama ile seferber olunarak EBA web sitesi ve EBA TV kanalları uzaktan eğitim çekimlerine başladılar. Tatil değil uzaktan eğitim ve uzaktan eğitim, yakından ilgi diyerek dijital çağa yakışır uzaktan eğitim çalışma ve uygulamaları tüm Türkiye genelinde eş zamanlı olarak başladı. Hemen takip eden haftalarda “Meslek lisesi memleket meselesi” diyerek kendilerine yüklenen misyonun layığını yerine getiren meslek liselerimiz salgın döneminin parlayan yıldızı oldular maske, dezenfektan, dezenfektan standı vb. birçok ihtiyaca yönelik üretimlerle sürece destek oldular.
Öğrencilerimizin uzaktan eğitimden mahrum kalmaması için ihtiyacı olanlar tespit edilerek tablet dağıtımı yapıldı ve yapılmakta Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü bir taraftan da öğretmenlerimizin uzaktan eğitimle ilgili verimli olabileceği çalışmalar, kurslar ve seminerler ile öğretmenlerin bilişim okur yazarlığı ve dijital becerilerini geliştirici çevirim içi kurslar ve seminerler düzenlemeye devam ediyor. Dijital çağın gençlerini anlayacak, onların çokça zaman geçirdiği dijital dünyada dolaşabilecek yeterliliğe kavuşmuş öğretmenlerin ve yöneticilerin sayısı giderek artıyor. Ülkemiz eğitim sistemi içerisinde uzaktan eğitim başarılı bir uygulama olarak yerini aldı ve muhtemelen salgın sonrası süreçte de bir şekilde varlığını devam ettirecek.
Milli Teknoloji Hamlesi başlı başına bir muasır medeniyet hedefine ulaşmışlık göstergesi olarak arz-ı endam etmekte. İHA’lar, SİHA’lar, yerli üretim otomobil, Bursa ‘daki Türkiye’nin ilk uzay üssü Avrupa’nın en iyi uzay ve bilim merkezi durumunda.
İnsanlık yararına yarışan çocuklarımızın, gençlerimizin hayal ettiklerini ürettikleri bir TEKNOFEST’ imiz var. Bu arada hemen hatırlatayım TEKNOFEST 2021 için son başvuru tarihi 28 Şubat. Bu sene model uydu, akıllı ulaşım gibi konuların olduğu yarışmalarda ilkokul, ortaokul, lise, lisans ve lisan üstü bu ülkenin pırıl pırıl gençleri insanlık ve ülkemiz için üretmek için yarışacak.
Türkiye 4. Sanayi devrimi ürün ve teknolojilerin üssü olma yolunda hızla ilerliyor. Dünyanın ilk 4. Seviye elektrikli sürücüsüz otobüsü Atak Electric mühendislerimiz tarafından geliştirildi.
Türkiye dijital çağda ayak izleri bırakarak yükseliyor. Birilerini fena halde rahatsız etmiş olacak ki Boğaziçi'nde değerlerimize saldıran sapkın hadsiz ne idüğü belirsizleri bahane ederek ürüyorlar. Bizim kervanımız çağa izlerini bırakarak yol almaya devam ediyor.
Yolumuz açık ola…