aksaa25 @ hotmail.com

EDEP YA-HU

Oruç tutarsınz tutmazsınz o kul ile Allah arasındadır biz insanlara karışmak düşmez lakin gerizekalı olmayan herkes ramazanda oruç tutulduğunu bilirler bildikleri halde oruç tutmayanlar en azından oruç tutanlara karşı saygılı olmak zorundadırlar.

Osmanlı döneminde Müslüman olmayan kafirler bile Ramazan ayında Müslümanların gözü önünde yemez içmez onlara saygı gösterirken

İçimizde Müslümanım diye geçinen bazı cahiller oruç tutanların gözü önünde yiyip içip paylaşıp Ramazan ayının diğer aylardan farksız kılmaya çalışan edepsizleri edepli olmaya davet ediyorum..

Ramazanın önemi..

Ramazan ayının dinimizde büyük bir önemi ve diğer aylar arasında seçkin bir yeri vardır. Çünkü kutsal kitabımız Kur'an bu ayda indirilmeye başlanmıştır. Kur'an'da bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen "Kadir Gecesi" yine bu ay içinde kutlanır. Ayrıca İslam'ın temel ibadetlerinden olan oruç da bu ayda tutulur. Bu nedenle Ramazan ayı, Müslümanlar için en kutsal aydır ve ona "on bir ayın sultanı" denilmiştir.

Ramazan ayını değerli kılan nedenlerden birisi, kutsal kitabımız olan Kur'anı Kerim'in bu ayda indirilmiş olmasıdır.

Kuran'ı Kerim, Allah tarafından insanlara öğüt vermek ve yol göstermek için gönderilmiştir. Bu nedenle Kur'an insan için hayati değer taşır. Kur'an okumak bir ibadettir. Peygamberimiz Allah'ın bildirdiği görev ve sorumluluklarımızı sıkça hatırlamamız için Kur'an'ı çok okumayı teşvik etmiştir.

Ramazan'da hatim geleneği yüzyıllardır devam ediyor
Müslümanlar, ramazan ayında Kur'an okumaya her zamankinden daha çok özen gösterirler. Bunun için evlerde veya camilerde bir araya gelerek, her gün Kur'an'dan yirmi sayfa okurlar. Ramazan ayının sonuna gelindiğin de ise Kur'an'ı baştan sona bir kez okumuş olurlar. Buna hatim denir. Daha sonra hatim duası yapılır. Müslümanlar yüzyıllar boyu bu geleneği devam ettirmişlerdir.

"Kim Ramazan ayına ulaşırsa oruç tutsun"
Ramazan ayını önemli kılan etkenlerden biri de, dinimizin temel ibadetlerinden olan orucun bu ay içinde tutulmasıdır. Yüce Allah Kur'an'da "…Kim Ramazan ayına ulaşırsa oruç tutsun" (Bakara suresi, 185. ayet) buyurarak, ramazan ayında oruç tutulmasını emretmektedir. Bu nedenle Müslümanlar ramazan ayı boyunca oruç tutarlar.

Ramazan ayı oruç, ibadet ve sabır ayıdır. Allah'ın rahmet ve bağış kapılarının açıldığı aydır. Sevgili Peygamberimiz, ramazan ayında içtenlikle yapılan dua, ibadet ve iyiliklerin Allah katında daha değerli olacağını bildirmiştir.

Kalın sağlıcakla...