info @ istanbulungazetesi.com

AÇIK BÜFE

Partner bulma siteleri ve sosyal medya (av sahası)aynı anda yüzlerce adayı beğeniye sunan bir açık büfe gibi işlev görür ve bu özelliğiyle kullanıcılarda SONSUZ SEÇENEK YANILSAMASI yaratır. Beynimiz aynı anda beş ila dokuz seçenek üzerinden sağlıklı seçme işlemi yapabilir. Daha fazla seçenek "bilişsel aşırı yüklemeye" yol açar ve andaki gerçekliği ve hazzı kaçırdığımız gibi merak duygusu ve seçme yetisini de köreltir. Partner bulma siteleri ve sosyal medya, yalnızlık duygusuna palyatif (yatıştırıcı ve geçici tesirli) bir çözüm gibi görünürken, sunduğu gereğinden fazla seçenekle uzun vadede seçme kaygısını arttırarak yalıtım anksiyetesini kaşır; tıpkı insan doğasına uygun olmayan hipermarket ortamlarının anksiyete atağını tetiklemesi gibi.
Çevrimiçi ilişkiler İnsan ruhunu kalabalıklara böldü. Payda büyüdükçe kesirin değeri küçülür. Partner bulma sitelerini aşırı ve kötüye kullandıkça daha küçük ve çaresiz hissediyor olabilir miyiz?

Köy yaşamında gençlerin birbirine kur yaptığı çeşme başının sağladığı buluşma imkânını,bugün Z kuşağı için çevrimiçi partner arama motoru alıyor. Gençliğin verdiği yüksek enerji,heyecan,taze merak, keşfetme arzusu, hayata/eyleme dönük oluş, internet çağına doğmuş olmaları konuya rasyonel yaklaşımlarında belirleyici unsurlar oluyor.

250 bin yıl avlanmış ve savaşmış bir canlıyla,250 bin yıl bebek bakmış bir canlının birbirine muhtaç olmaları kadar doğal bir süreç olamaz. Ancak çevrimiçi tanışmanın en sorunlu yanlarından biri (çevrimdışında da olduğu gibi) bireylerin gerçek niyetlerini saklamaları. Birbirlerine karşı "duygu kapkaçlığı" yaparak yakın ve sürdürülebilir ilişki talebinden uzak durmaları diyebiliriz. Halbuki gerçek ilişki kanla beslenen, büyüyen, hücrelerini yenileyen, iyileşen kimi zaman da yaşlanan ve işlevini yitiren dokulardan oluşur. Hem ortaklaşa edinilen bir uzuv gibi hem de bireylerin göbek kordonlarıyla bağlı olduğu kişiler arası bir plasenta gibidir. Bir yanıyla da içinde yaşanan evlere benzer ilişki. Mesken tutmak, varlığın temel özelliğidir, faniler bu sayede vardır. Bedenimizle yerleştigimiz meskenler gibi, ruhumuzun yerleştiği soyut mekanlardır ilişkiler. Kimi kişiler eşyalarıyla taşınır ilişkiye ve onu kendi evi olarak benimser; kimi otel gibi kullanır, akşamdan akşama uğrar. Kimi her yerine yayılır ilişkinin,ötekine yer bırakmaz; kimi emanet gibi bir köşesine ilişir. Kimi en manzaralı odasında, salonunda,mutfağında vakit geçirir, kimi kilere, bodruma,tavan arasına,merdiven altına saklanır.

Çevre dostu temiz ilişkiler kurabilirsek açık büfeden sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebiliriz ya da tabağınızı ve midenizi tıka basa doldurup mide fesadı geçirebilir, uzun vadede obeziteden muzdarip olabilirsiniz. Tabağınızda kalanların ziyan olması da cabası.