yazarhulyakcay @ gmail.com

ÇOCUKLARA SINIR KOYMA

Çocuklarınız kurallarınıza uymuyor, sizleri çok mu zorluyorlar? Otoriter veya yumuşak davranmak arasında kararsız mı kalıyorsunuz? Oysa bunlardan daha az çaba gerektiren ve eğitici olan bir yöntem var. Çocuklara sınır koymak, çocukların sorumluluk sahibi olması, nazik ve saygılı olması için altyapı oluşturmanıza
yardımcı olur.

Peki sınır koymak ne demek ve buna neden ihtiyaç duyarız? Sınır koymak aslında çocuklara yol göstermektir. Çocuklar belirsizlikleri sevmezler. Çocukları yönlendirecek kurallara, yol haritasına ihtiyaçları vardır. Çocuklar, çoğu zaman yetişkinlerin dünyasına ayak uydurmakta güçlük çekebilir. Bu nedenle göstermiş oldukları davranışlar toplum içinde ve ailede aşırı olarak adlandırılabilir. Bu hareketler zamanla akışkanlık haline gelebilir ve çocukların ileride uyumlu birey olma şansı azalabilir. Bahsedilen bu davranışların geçirilebilmesi için otoriter eğitim modelleri çoğu zaman faydasız kalırken daha yumuşak metotlar ise istenen verimi ortaya koymayabilir. Ancak sınırlar sayesinde çocuğunuzun ruhsal ve kişisel gelişimine katkı sağlayabilirsiniz, aile içi ilişkileri düzenleyebilir, gerilimi azaltabilirsiniz. Çocuğun yanlışı ve doğruyu öğrenmesini sağlayabilirsiniz.

Çocuklarımıza sağlıklı bir şekilde sınır nasıl koyabiliriz? Aile içerisinde kurallar çocuklar ile beraber konulmalı. Sürece çocukları dahil etmeli ve aile toplantıları yapılmalı. Alınan kararlar evde bir yere asılmalı. Tabiki hayatımızı kurallara boğmamalıyız, az-öz-net kurallar olmalı ve bazen esneklik sağlanmalıdır. Çocuk hata yapınca dinlenmeli, hoşgörü gerektiği zaman gösterilmelidir, uymadığı zaman ise ne olacağı anlatılmalıdır. Çocuğun yaşına bağlı olarak alternatif seçenek sağlayabilirsiniz.

Bir sınır koyma örneği verirsek:
Tablet oynama süresini aşmaya çalışan bir çocuğa annesi şöyle der:
-Daha çok tablet oynamak istediğini biliyorum, seni anlıyorum. 
-Tablet, bu kadar uzun süre oynamak için değil.
- Daha fazla tablet oynamakta ısrar etmeyi seçersen yarın tablet oynamamayı seçmiş olursun, ısrar etmemeyi seçersen yarın tablet oynamayı seçmiş olursun.

Sınırlara hayatımızın her döneminde ihtiyaç duyarız. Sınır koymaya başlamak için en uygun dönem 2,5-3 yaş aralığıdır.